Amerikaanse sancties: let op je naam en adres

De VS legt sancties op aan organisaties en personen over de hele wereld en veroorzaakt daarmee in een aantal gevallen ernstige schade. Dus misschien wordt het eens tijd voor een claimorganisatie die de schadevergoedingen gaat incasseren bij de Amerikaanse overheid.

Een van de vormen van schade is de schade die ondernemingen en organisaties lijden die een naam hebben die lijkt op een door de VS gesanctioneerde organisatie of groepering dan wel op een gelijkend adres gevestigd zijn. Dit is iets wat al heel lang speelt.

Zo kreeg een niet-geliste persoon producten niet geleverd omdat op hetzelfde adres een gesanctioneerde organisatie was gevestigd, lees dit Duitstalige verhaal. Een naam die lijkt op een gesanctioneerde entiteit, kan ook tot problemen leiden, lees het artikel over PayPal die betaling weigert.

De Amerikanen vinden dit soort discriminatoire praktijken heel gewoon, zo valt te lezen in een vraag & antwoord over anti-China-sancties die deze maand in werking zijn getreden. Daarin wordt een vraag beantwoord over ‘publicly traded securities‘ van ‘an entity with a name that exactly or closely matches the name of an entity identified in the Annex to E.O. 13959‘. Er wordt gezegd dat het verbod ook geldt voor entiteiten met gelijkende namen. Oftewel: het gaat niet alleen om de entiteiten die doelwit zijn van de Amerikaanse sancties, maar om alle entiteiten (ook al hebben ze niets met de doelwitten te maken) waarvan de naam lijkt op een doelwit.

Praktische tip voor ondernemingen: houdt de OFAC-lijsten zorgvuldig in de gaten en wijzig je naam of adres als verwarring mogelijk is.

 


Aanvulling 10 september 2021
Carolien Roelants schreef op 8 maart 2021 in het NRC over misbruik van de sanctieregelgeving, Waar elke afwijkende mening een terreurdaad vormt, en signaleert dat ook de VS sancties misbruiken:

Ik bedoel eigenlijk het gebruik van terrorisme en terrorist als stok om de hond te slaan of als chantagemiddel. Denk maar aan de Amerikaanse terroristenlijsten. Soedan stond jaar in jaar uit op de Amerikaanse lijst van staatssponsors van terrorisme. Het werd daar afgelopen december van geschrapt. Niet omdat het niet langer terroristisch was (wat een feit was), maar op voorwaarde van normalisering van de betrekkingen met Israël.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Sanctieregels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s