Amerikaanse rechter verklaart plaatsing medewerkers internationaal strafhof op Amerikaanse sanctielijst ongeldig

De Verenigde Staten belijden alleen met de mond dat zij opkomen voor mensenrechten in de wereld, zo hebben we in september vorig jaar kunnen constateren toen zij twee medewerkers van het internationaal strafhof in Den Haag op de Amerikaanse sanctielijst plaatsten (ik schreef er over). De motieven voor de sancties waren puur politiek. Dat is misbruik van het sanctieregime en onrechtmatig. De Amerikaanse regering is niet uit zichzelf op deze fout terug gekomen.

Er is een Amerikaanse rechter die gisteren in een voorlopige uitspraak de sancties ongeldig heeft verklaard. Lees over de uitspraak in de Nederlandse media:

Enkele Engelstalige artikelen:

Amerikaanse juristen waren verontwaardigd over de sancties, lees dit bericht van midden 2020.

De zaak is aanhangig gemaakt door de Open Society Justice Initiative. Op hun site is meer informatie te vinden:

Het is te hopen dat deze smet van het Amerikaanse blazoen verdwijnt. Dan gaan we kijken wat er gebeurt met de overige smetten (zoals FATCA), want de Amerikanen zullen er een flinke klus aan hebben om het vertrouwen van de Europeanen te winnen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Sanctieregels en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s