Amerikaanse rechter verklaart plaatsing medewerkers internationaal strafhof op Amerikaanse sanctielijst ongeldig

De Verenigde Staten belijden alleen met de mond dat zij opkomen voor mensenrechten in de wereld, zo hebben we in september vorig jaar kunnen constateren toen zij twee medewerkers van het internationaal strafhof in Den Haag op de Amerikaanse sanctielijst plaatsten (ik schreef er over). De motieven voor de sancties waren puur politiek. Dat is misbruik van het sanctieregime en onrechtmatig. De Amerikaanse regering is niet uit zichzelf op deze fout terug gekomen.

Er is een Amerikaanse rechter die gisteren in een voorlopige uitspraak de sancties ongeldig heeft verklaard. Lees over de uitspraak in de Nederlandse media:

Enkele Engelstalige artikelen:

Amerikaanse juristen waren verontwaardigd over de sancties, lees dit bericht van midden 2020.

De zaak is aanhangig gemaakt door de Open Society Justice Initiative. Op hun site is meer informatie te vinden:

Het is te hopen dat deze smet van het Amerikaanse blazoen verdwijnt. Dan gaan we kijken wat er gebeurt met de overige smetten (zoals FATCA), want de Amerikanen zullen er een flinke klus aan hebben om het vertrouwen van de Europeanen te winnen.

 


Aanvulling 6 februari 2021
Lees ook de EJIL nieuwsbrief:

3. The Folly of U.S. Sanctions against the International Criminal Court. Since the inception of the International Criminal Court (ICC) in 1998, the United States has had both hostile and cooperative relations with the ICC. The outgoing U.S. administration took hostility to a new level, imposing legal sanctions on the Court’s high-level officials in the same way the government imposes civil and criminal sanctions against those who provide material support to terrorists. This panel will explore the state of litigation challenging these sanctions, and how and why the incoming administration’s approach to the ICC might differ from that of its predecessor. It will take place on 3 February 5:00 pm GMT. The panel is co-sponsored by the Cardozo Law Institute in Holocaust and Human Rights (CLIHHR) and the International Humanitarian Law Committee of the American Branch of the International Law Association (ABILA). It will be held over Zoom and a link will be sent out the morning of the event. Please use this link to register.

 

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, Sanctieregels en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s