De beperkte mogelijkheden van de rechter | de bijstandsboete

Degenen die zich afvragen hoe het zit met de mogelijkheden van de rechter om foute wetgeving te corrigeren, doen er goed aan deze twitter-draad van een rechter te lezen:

 

 

Waar is de wetgever?
Het wordt tijd dat de misdaadbestrijders in de Tweede Kamer, de ambtenarij en het kabinet eens naar zichzelf kijken.

Zoals de mensen betrokken bij het algemeen overleg over criminaliteitsbestrijding (plan van aanpak witwassen) op 10 december jl. In het conceptverslag van deze vergadering lees ik dezelfde stoere taal als die destijds ten grondslag lag aan de wetgeving inzake bestrijding van toeslagenmisbruik. Onder meer werd tijdens het overleg weer gemakkelijk gesproken over het uitwisselen tussen banken over gegevens van “ongebruikelijke klanten”, zonder dat men zich afvraagt of banken dat wel goed (kunnen) doen.

Onlangs zag ik een brief van een bank aan een uit het buitenland afkomstige ondernemer, waarin niet alleen met een korte vage toelichting over ‘risk appetite’ de bankrekening werd opgezegd, maar ook nog tussen neus en lippen door de besloten vennootschap en de daarbij betrokken personen op de interne zwarte lijst werden gezet. Zonder enige onderbouwing of motivering. Zoiets komt neer op veroordeling wegens een strafbaar feit zonder dat er een rechter aan te pas komt.

Deze bancaire praktijken hebben we aan de wetgever te danken, die met allerlei andere criminaliteitsbestrijdingsprojecten bezig is die net als SyRI en de toeslagenaffaire tot beschadiging van burgers kunnen leiden.

Laten we hopen dat leden van de Tweede Kamer die bij het algemeen overleg aanwezig waren (Alkaya, Tony van Dijck, Van der Linde, Nijboer, Slootweg, Smeulders, Sneller en Tielen) iets hebben geleerd van het recente verleden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke sancties, Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De beperkte mogelijkheden van de rechter | de bijstandsboete

  1. Vlierbloesem zegt:

    Die bijstandswetgeving is overigens nog onveranderd van toepassing op alle bijstandsgerechtigden. De inlichtingenplicht en terugvordering van een heel jaar bijstand omdat de gemeentelijke sociale dienst meent dat iets niet gemeld is, wordt ook nog steeds uitgevoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s