Duits antiterrorisme sleepnet deels in strijd met de grondwet | Bundesverfassungsgericht

Eerder schreef ik over de uitspraak van het Duitse grondwetrechter, het Bundesverfassungsgericht en de uitspraak over afluisterpraktijken van de Duitse geheime dienst. Er is een nieuwe uitspraak van dit gerecht, dit keer over data-analyse door een terrorismebestrijdingsinstantie, lees het persbericht Erweiterte Datennutzung („Data-mining“) nach dem Antiterrordateigesetz teilweise verfassungswidrig. Het besluit staat op deze locatie: html, pdf.

Lees ook de Zeit: Bundesverfassungsgericht: Datenauswertung von Antiterrordatei teilweise verfassungswidrig (betaalmuur).

De uitspraak geeft aan hoe belangrijk het is dat ook de overheid aan de geldende wet- en regelgeving wordt gehouden.

De gegevensuitwisseling die in deze uitspraak wordt besproken past in de algemene trend dat overheden steeds meer gegevens willen uitwisselen, waarbij onvoldoende aan de grondrechten wordt gedacht. De grondrechten zijn van belang, onder meer omdat overheden fouten kunnen maken. Om die reden verdienen Nederlandse initiatieven tot gegevensuitwisseling, zoals de uitwisseling tussen banken via Transactiemonitoring Nederland (TMNL) en de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden, veel aandacht.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s