Bank berekent kosten criminaliteitsbestrijding door aan de klant | Wwft

In het FD stond op 9 oktober jl. het bericht ABN Amro verhoogt kosten buitenlandse bankrekening (betaalmuur). Het gaat volgens het bericht om ondernemingen met een omzet tot €250 mln die een bankrekening voor een bedrijf of bedrijfsonderdeel buiten Nederland hebben. Zij moeten meer gaan betalen vanwege de activiteiten van de bank op grond van de criminaliteitsbestrijdingsregelgeving (‘witwasbestrijding’).

Ook de tarieven die deze bank rekent aan consumenten zijn verhoogd, zo leid ik af uit een bericht op het Radar-forum en berichten bij Klachtenkompas 1 2.

De klant betaalt de witwasbestrijding
Degene die reageerde op een eerder artikel op dit blog over de kosten van de witwasbestrijding heeft gelijk:

Het dreigen met boetes voor banken is heel leuk en aardig, maar die boetes worden betaald met geld van de klanten/aandeelhouders. De directeur of het hoofd compliance hoeft zijn spaarpot niet stuk te slaan. Kan een klant er wat aan doen dat een bank kennelijk fouten heeft gemaakt?

Verantwoording
Als banken de kosten van criminaliteitsopsporing en -bestrijding gaan doorberekenen, zou het goed zijn als de bank ook verantwoording aan de burger aflegt van de manier waarop criminaliteit wordt bestreden: gebeurt het zorgvuldig, deskundig en efficiënt?

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s