Kamervragen over de witwasbestrijding, uitwisseling tussen banken van gegevens | Wwft, de-risking

Onlangs zijn door een lid van de Tweede Kamer vragen gesteld over de witwasbestrijding. De vragen betreffen onder meer het de-risken door banken (weigeren van vermeend risicovolle klantgroepen, zoals Nederlanders die buiten de EU wonen), waar het FD onlangs over schreef, zie ook het latere artikel over de problemen die het mkb in het buitenland ondervindt.

Verder wil het kamerlid weten hoe het staat met de informatie-uitwisseling tussen banken en over de dienstverlening aan politiek prominente personen, zoals het kamerlid zelf.

Informatie-uitwisseling tussen banken
Die informatie uitwisseling tussen banken is een punt van zorg.

Zo hoorde ik onlangs van iemand bij wie ten onrechte bij een grootbank was geregistreerd dat hij in de Verenigde Staten geboren zou zijn. Toen hij er achter kwam doordat hij werd aangemaand (op bevel van de Amerikaanse overheid, FATCA) is hij bij de bank langs gegaan en heeft hij dit laten corrigeren. Maar wat gebeurde er een week later: hij kreeg een dreigbrief dat zijn rekeningen bevroren en gesloten zouden worden.

De linkerhand weet niet wat de rechterhand doet. Bij alle gegevensuitwisseling – dit geldt zowel binnen de overheid als voor de hulpjes van de overheid (de banken) – worden ook foute gegevens uitgewisseld en is het vrijwel onmogelijk om de fouten te corrigeren. Het is hoog tijd dat er een ombudsman voor de financiële sector komt, die banken en andere financiële ondernemingen op de vingers tikt als het corrigeren van fouten niet goed geregeld is.

De vragen (zonder antwoord):

Vragen van het lid Van der Linde (VVD) aan de Minister van Financiën over het artikel «Bankenautoriteit vreest dat witwasregels doel voorbij schieten» (ingezonden 4 september 2020).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het artikel «Bankenautoriteit vreest dat witwasregels doel voorbij schieten»? [1]

Vraag 2
Herkent u het geschetste probleem? Welke categorieën ondernemingen en instellingen in Nederland worden meer dan gemiddeld geweigerd als klant door financiële instellingen? Hoe lang moet een startende onderneming in Nederland gemiddeld wachten bij het openen van een bankrekening? Wat betekent dit voor het Nederlandse vestigingsklimaat?

Vraag 3
Herinnert u zich de waarschuwingen uit de Tweede Kamer voor de continuïteit van de bancaire dienstverlening, geuit bij het debat over de wijziging vierde anti-witwasrichtlijn op 3 december 2019, en uw toezegging dit punt mee te nemen in een evaluatie? Wanneer bent u van plan die evaluatie uit te voeren? [2]

Vraag 4
Welke stappen hebt u na het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens gezet om de uitvoering van de Wwft te vergemakkelijken en informatie-uitwisseling tussen banken mogelijk te maken? Tot welke resultaten heeft dit geleid?

Vraag 5
Kunt u instaan voor een ongestoorde financiële dienstverlening aan medewerkers van internationale organisaties, ambassades en buitenlandse bedrijven in Nederland?

Vraag 6
Kunt u instaan voor een ongestoorde financiële dienstverlening aan «politically exposed persons»in Nederland?

Vraag 7
Wat gaat u doen om het proces van «onboarding» voor klant én bank te vergemakkelijken? Wat gaat u doen om te voorkomen dat klanten worden geweigerd omdat financiële dienstverleners opzien tegen de administratieve rompslomp?

[1] FD, 3 september 2020, «Bankenautoriteit vreest dat witwasregels doel voorbij schieten».
[2] Handelingen II, vergaderjaar 2019–2020, nr. 31 item 5859.

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s