Banken willen meer persoonsgegevens delen én meer bescherming voor de klant | AVG en PSD2

Begin augustus publiceerde de Nederlandse Vereniging van Banken het bericht “Banken pleiten voor balans tussen eigenaar en gebruiker van data“. Opvallend is dat in dat bericht de naleving door banken van de AVG in het kader van de witwasbestrijding niet aan de orde komt.

Het stuk lijkt meer te zijn geïnspireerd door PSD2, de Europese wet op grond waarvan banken toegang tot de financiële gegevens van hun klanten moeten verlenen aan fintechs.

Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging schreef over PSD2 de opinie “PSD2, een Europese strategische blunder“, waarin hij de vloer aan veegt met het Europese besluit om banken te verplichten aan fintech bedrijven toegang te verlenen tot hun systemen. Maar dat ter zijde.

De banken bepleiten in het bericht een aanvulling op de AVG, door hen ‘Data Services Regulation‘ genoemd. Uit de aankondiging is niet op te maken waarom een dergelijke regeling nodig zou zijn, anders dan in de passage over cross-sectorale data-deling. Het is een rommelige tekst, want hoe kun je nu cross-sectoraal gaan datadelen ten behoeve van ‘de data-economie‘ en tegelijk de burgers beschermen (die nauwelijks begrijpen wat er op het afkomt):

De NVB vraagt de Nederlandse overheid om op Europees niveau verdere invulling te geven aan het bestaande recht op data-portabiliteit en het recht op vergetelheid zoals vastgelegd in de AVG, waardoor data-eigenaren grip op en controle hebben over hun persoonlijke data. De overheid wordt gevraagd om hiervoor een wettelijk kader te creëren, waarmee verplichte cross-sectorale data-deling mogelijk wordt gemaakt, zodat de kansen van de data-economie zo breed mogelijk kunnen worden benut. De consument zou meer centraal moeten worden gezet bij veilige en efficiënte data-toegang en data-deling. Er ontstaat een toenemende data-macht bij enkele partijen. Om de balans te herstellen, is versterking nodig van de positie van individuen en bedrijven in hun rol als data-eigenaren.

Als ik een pagina als ‘banken in de data-economie‘ lees blijf ik bezorgd dat die data-economie toch vooral een ongebreidelde handel in persoonsgegevens is waar de betrokken burgers geen enkele grip op hebben.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s