Bescherm Nederlanders met een ongewenste tweede natonaliteit | denk ook aan de Accidental Americans

Het lid van de Tweede Kamer Jan Paternotte diende onlangs een initiatiefnota in bij de Tweede Kamer onder de titel “Bescherm Nederlanders met een ongewenste tweede nationaliteit“. De indiener bespreekt de problemen van mensen met een tweede nationaliteit waar ze niet of moeilijk af kunnen komen, onder meer Marokanen, Grieken, Iraniërs en vele anderen. Bovendien hebben de kinderen van mensen van sommige nationaliteiten – ook al worden ze buiten dat buitenland geboren – ook automatisch die nationaliteit.

Paternotte geeft een interessante beschrijving van de problemen waartegen deze mensen aanlopen. Zo beschrijft hij de moeilijkheden van mensen van Iraanse afkomst, waarbij hij overigens vergeet dat Iraniërs in Nederland vanwege de Amerikaanse sancties tegen Iran door financiële instellingen worden geschuwd, daar schreef ik eerder over.

De nota wordt afgesloten met het voorstel om een aantal verzoeken aan de regering te doen.

Accidental Americans ontbreken
In de nota ontbreken de problemen van de ‘Accidental Americans‘, mensen die de pech hebben in de VS te zijn geboren of in Europa zijn geboren met een Amerikaanse ouder en die geen band met de VS hebben. Sinds 2014 wordt het hen door de VS met hulp van de Europese banken moeilijk gemaakt (lees deze inleiding). De manier waarop de VS misbruik maakt van zijn machtspositie is illustratief voor de gevaren van internationale samenwerking rondom belastingheffing en andere praktische zaken.

Het zou goed zijn als in het kader van deze nota wordt nagedacht over de Amerikaanse nationaliteitswetgeving en over de problemen waarmee de Accidental Americans te kampen hebben.

 

Meer informatie:

Nota Bescherm Nederlanders met een ongewenste tweede nationaliteit:

Lees op dit blog: berichten over FATCA en de Accidental Americans.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s