Lijst van soortgelijke juridische constructies als trusts | artikel 31 lid 10 AMLD4 | Wwft

In de wondere wereld van de misdaadbestrijding is besloten om Angelsaksische trust en alles wat er op lijkt met wortel en tak uit te roeien. Ik vermoed dat de Fransen daar achter zitten, omstreeks 2016 hadden ze al een openbaar trustregister gecreëerd, maar daar stak de rechter een stokje voor. Door middel van de vierde anti-witwasrichtlijn (AMLD4) hebben ze alsnog hun zin gekregen.

In het kader van “hoe ingewikkelder hoe leuker” heeft de Europese wetgever bedacht dat alle witwasbestrijdingsplichtigen in Europa acht moeten slaan op een door de Europese Commissie vastgestelde “geconsolideerde lijst van … trusts en soortgelijke juridische constructies“, die in het Publicatieblad van de Europese Unie wordt geplaatst. Aldus artikel 31, lid 10 AMLD4.

Fonds
Natuurlijk moet je veel moeite doen om deze juridische-constructies-lijst te vinden. De op 24 oktober 2019 bekend gemaakte lijst is niet de juiste lijst.
Op die lijst staat dat Nederland als trust- of soortgelijke juridische constructie het “fonds” heeft gemeld. Ik was verrast, want zouden pensioenfondsen, boekenfondsen en begrafenisfondsen nu ineens een ‘soortgelijke juridische constructie’ zijn geworden?
Nu zijn pensioengerechtigden nog maar net er aan ontkomen dat hun gegevens als uiteindelijk belanghebbenden (ubo’s) in het ubo-register worden opgenomen (in februari 2018 leek dat te gaan gebeuren, dat is later veranderd) dus alles lijkt mogelijk te zijn.

Fonds voor gemene rekening
Gelukkig bleek de opname van het fonds op de lijst van soortgelijke juridische constructies een vergissing te zijn, want er is een gecorrigeerde versie van 27 december 2019. Op die lijst is bij Nederland het ‘Fonds voor gemene rekening‘ opgenomen.

Overigens is het fonds voor gemene rekening geen rechtsvorm, maar een fiscale structuur, die bij de Nederlandse belastingdienst bekend wordt gemaakt. Welk belang er is bij openbaarmaking van de deelnemers, is voor mij een raadsel.

Lijst van trusts en soortgelijke juridische constructies
Voor de liefhebbers volgt hierna het overzicht van 27 december 2019 als plaatje:

Lijst van gelijksoortige juridische constructies

 

Drie landen hebben nog geen opgave gedaan (Duitsland, Oostenrijk, Portugal). Een deel van de landen zegt dat er geen soortgelijke juridische constructies zijn.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s