De transparantie van Open State

De stichting Open State Foundation beoogt bij te dragen aan een digitaal transparante overheid, wat een goed idee is. Via de pagina projecten, tools en data zijn interessante informatiebronnen te vinden.

Open Wob
Zo kan Open Wob nuttig zijn, al vraag ik me af of die database wel goed werkt, want de in april 2020 gepubliceerde wob-documenten over FIU-Nederland, waar ik onlangs over schreef, kon ik er niet vinden. Ook is jammer dat bij de hits die je na een zoekopdracht vindt, geen extra gegevens staan, zoals de datum van bekendmaking van de documenten en andere metadata.

Subsidietrekker
Een andere database is de Subsidietrekker, waar ik Open State even opzoek en ja, ze staan er in:

 

Open State en de ANBI-eisen
De subsidies brachten me op het idee om eens naar de financiën van Open State te kijken.

Het was even zoeken, maar via menu > over ons > ANBI kom ik bij de financiële verslagen uit. Ze zeggen dat ze een ‘algemeen nut beogende instelling‘ (ANBI) zijn en dan moet de financiële verantwoording tijdig openbaar worden gemaakt. De financiële verantwoording inzake het boekjaar 2018 is opgenomen. Uit de staat van baten en lasten is niet te halen dat de stichting donaties ontvangt.

Daar is Adessium weer
Er wordt omzet vermeld bij een stichting die ik onlangs heb leren kennen, Stichting Adessium. Is Open State een ANBI die geen donaties ontvangt? Of is het bedrag dat Adessium heeft betaald een donatie? Als het onder omzet vermelde bedrag de enige bijdrage van deze stichting is, vertegenwoordigt de bijdrage van Adessium 12,9% van de omzet.

Foute lobby van Open State: persoonsgegevens als open data (handelsregister, ubo-register)
Overigens heeft Open State op het gebied van privacy en databescherming een fout standpunt: ze maken deel uit van de lobbygroep die van de inhoud van het handelsregister en ubo-register open data willen maken. Door de veel te brede definitie van uiteindelijk belanghebbende (ubo) staan er veel te veel mensen in het ubo-register die daar niet in thuis horen. Verder horen ook de persoonsgegevens van statutair bestuurders en gevolmachtigden uit het handelsregister niet in de handen van datagraaiers terecht te kunnen komen, ook al zijn dat zogenaamde ‘ethische’ datagraaiers.

Dat standpunt is vreemd, nu ze zich wel bezorgd maken over de privacy-inbreuken van de corona-app (lees ook dit).

Tot slot
Aan het vinden van overheidsinformatie kan veel worden verbeterd, kan ik als professioneel gebruiker bevestigen. Daar waar Open State verbetering van toegankelijkheid van overheidsgegevens (die geen persoonsgegevens zijn) voorstaat, is dat een prima zaak.

Van persoonsgegevens moeten ze afblijven.

 


Aanvulling 2 juni 2020
Bovenstaande tekst is aangepast, omdat Open State inmiddels de concept-financiële verantwoording 2018, waar ik eerder over schreef, vervangen heeft door de definitieve verantwoording over 2018.

Aanvulling 17 juni 2020
Open State Foundation krijgt geld van The Open Society Foundations. Dit is de liefdadige organisatie van George Soros. De vraag is of dit onschuldige liefdadigheid is of – zoals een lezer van mijn blog schreef – politieke beïnvloeding onder het mom van een goed doel.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, Ubo-register en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s