Transparency International Nederland: gefinancierd door grote bedrijven en een vermogende familiestichting en onder leiding van een ex-FATF voorzitter

De Nederlandse afdeling van Transparency International Nederland (‘TI-nl’) wordt geleid door een man afkomstig van FATF en wordt gefinancierd door grote bedrijven en een vermogende familiestichting. Dat is een opmerkelijke achtergrond voor een club die zich een internationale niet-gouvernementele organisatie noemt, die zichzelf als taak heeft gegeven wereldwijd corruptie te bestrijden. Men hanteert het begrip ‘corruptie‘ als containerbegrip voor financieel onrecht.

TI-nl is een van de organisaties die het ubo-register bevordert, een register dat de privacy van mensen betrokken bij rechtspersonen en andere entiteiten onnodig schendt. De voorzitter van TI-nl is afkomstig uit het bankencircuit en was president van FATF, wat het niet verrassend maakt dat de witwasbestrijdingsconcepten van FATF en hun politieke vrienden (met inbegrip van financiële surveillance en ubo-register) door TI-nl worden omarmd. MKB-ondernemingen en andere kleinere organisaties hebben daarom weinig van TI-nl te verwachten.

In dit bericht informatie over de financiën en het bestuur van TI-nl.

Grote ondernemingen financieren de organisatie
TI-nl wordt blijkens de staat van baten en lasten over 2018 voor de helft gefinancierd uit contributies en giften van ‘institutionele’ leden. De overige leden nemen 5,75% van de contributies en giften voor hun rekening. Projectinkomsten vertegenwoordigen 41% van de baten.

De institutionele leden zijn voor een deel schuldbewuste grote ondernemingen. In 2018 waren dat enige banken (ABN Amro Kas Bank, FMO), uitzendbedrijven (Brunel, Randstad) en verschillende andere grootbedrijven (Siemens, Schiphol, Unilever, Yokogawa). Verder een klokkenluidersdienstverlener (People Intouch), accountantsorganisatie NBA, lobbyondernemer WKPA en een naam uit de audit die ik nergens kon vinden. Deze groep met dikke portemonnees fourneert een bescheiden EUR 39.000.

Adessium
Het grootste bedrag dat TI-nl krijgt en dat meer dan 32% van de inkomsten vertegenwoordigt, komt van een vermogende familiestichting, Stichting Adessium, een naam waar ik voor het doorlezen van de jaarrekening nog nooit van had gehoord. Deze stichting heeft in 2018 ook een klokkenluidersproject gefinancierd. Als dat wordt meegeteld levert de stichting een bedrage van bijna veertig procent aan de financiën van TI-nl.

Uit een Politico-artikel blijkt dat deze stichting allerlei in Brussel actieve not-for-profit groeperingen steunt.

Ex-president FATF voorzitter van het TI-nl bestuur
De voorzitter van TI-nl is een man uit bancair Nederland, die vele hoge functies heeft vervuld. In de beschrijving op de site is vermeld dat hij tot voor kort de Bewindvoerder voor Nederland was in de Raad van Bestuur van de Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) in Londen, waar hij onder meer enkele jaren het Audit Comité van de bank voorzat. Daarvoor fungeerde hij als roterend president van het mondiale intergouvernementele anti-witwas forum Financial Action Task Force (FATF) in Parijs. Eerder in zijn loopbaan werkte hij voor de ministeries van Financiën en Economische Zaken in Den Haag, voor de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs en de Voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in Rome.

De meeste andere leden van het TI-bestuur hebben een achtergrond in de compliance of in het grootbedrijf.

Lobbygroep grootbedrijf in plaats van aardige not-for-profit organisatie?
De samenstelling van het bestuur van TI-nl doet de vraag rijzen of deze organisatie wel enige voeling heeft met de ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf en met kleinere organisaties, die geconfronteerd worden met de gevolgen van de activiteiten van TI-nl op het gebied van criminaliteitsbestrijding.

 

NB Al langer staat op mijn lijstje om deze organisatie en hun uitingen en activiteiten eens wat beter te bekijken. De bovenstaande informatie maakt dat alleen maar dringender.

 

Meer informatie:

Transparency International Nederland:

Adessium:

 • Eigen site: ‘who we are‘. In ‘our story‘ wordt uitgelegd dat de stichting is gefinancierd met familiekapitaal. Zij vermelden zelf dat het kapitaal afkomstig is uit vermogensbeheer.
 • In hun jaarverslag 2019 staat een fascinerende lijst van not-for-profit organisaties, wat de vraag oproept of hun aandeel in de financiering van die organisaties even groot is als bij TI-nl.
 • Politico, POLITICO Brussels Influence: The cash behind the NGOs — Parliament changes — ‘Happy divorce’ for Finance Watch, 20 januari 2017: in dit artikel worden BEUC, ClientEarth, Corporate Europe Observatory, Finance Watch, Friends of the Earth Europe, Transparency International, Greenpeace and Zero Waste Europe genoemd als ontvangers.

 


Aanvulling 2 oktober 2020
TI laat weten Lousewies van der Laan te hebben aangetrokken als algemeen directeur.
Zou TI-nl zijn uiteindelijk belanghebbenden al hebben ingeschreven in het ubo-register? Op de organisatie-pagina zag ik er niets over.

Aanvulling 30 december 2020
De verwevenheid van TI met  het grote bedrijfsleven blijkt uit het feit dat auteurs uit het grote bedrijfsleven artikelen op de TI-site publiceren, zoals dit bericht. Het is afkomstig van een aan ‘De Compliance Monitor‘ verbonden persoon. Wie kijkt naar de ‘experts’ en de leden van de raad van advies van deze organisatie ziet alleen mensen uit het grote bedrijfsleven, zoals grootbanken en grote energiebedrijven.

Aanvulling 13 augustus 2021
TI geeft ook gewoon toe dat ze de verlengde arm van de overheid zijn. Lees directeur Van der Laan op LinkedIn naar aanleiding van benoeming van een lid van de adviesraad tot minister:

It is not every dat that a member of your Advisory Board becomes minister! As Executive Director of Transparency International Nederland I warmly congratulate Tom de Bruijn on his new responsibility as Netherlands Minister for Development and International Trade. Given the low ranking of our country when it comes to preventing and prosecuting foreign bribery (see our report “Exporting Corruption”) it is great to see someone with a real commitment to integrity in that position. Whether through export guarantees or participation in trade missions, the minister has real power to effectuate change.
We will miss you on our Advisory Board, but wish you all the best tomorrow.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Transparency International Nederland: gefinancierd door grote bedrijven en een vermogende familiestichting en onder leiding van een ex-FATF voorzitter

 1. [anoniem] zegt:

  Het probleem zit niet alleen bij TI-NL. De Amerikaanse afdeling heeft het wel heel erg bont gemaakt https://www.corporatecrimereporter.com/news/200/transparency-international-strips-us-affiliate-of-accreditation/

  Ook de koepelorganisatie krijgt kritiek van alle kanten
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2008/may/22/seeingthroughtransparencyin
  https://journal-neo.org/2017/02/13/the-problem-with-transparency-internationals-corruption-perceptions-index/
  https://wikispooks.com/wiki/Transparency_International
  https://www.sourcewatch.org/index.php/Transparency_International

  Zou het toeval zijn dat de top 12 van minst corrupte landen volgens de Corruption Perceptions Index van Transparency International, verantwoordelijk is voor meer dan 90% van het budget van Transparency International? Ze meten geen corruptie aan de hand van feiten, ze maken een rangschikking van meningen, het is perceptie. Nederland doet het goed, we zijn jaarlijks gul voor ze, zie pagina 35.

  Nederland staat ook op de 8e plek van de Financial Secrecy Index en op de 4e plek van de Corporate Tax Haven Index van het Tax Justice Network. Dat is geen compliment. We zijn minder transparant dan de British Virgin Islands en een van de grootste fiscale piratenstaten. Deze lijsten hebben wel een feitelijke basis, in tegenstelling tot de Corruption Perceptions Index van TI. Het contrast met TI is nogal opvallend.

  Je geeft anderhalf miljoen per jaar aan Transparency International, die zetten je op een nette plek waardoor je bijvoorbeeld in de sfeer van compliance voor banken in een veel gunstiger licht staat. Daarnaast worden diverse regeringen van munitie voorzien om de “corrupte” landen aan te pakken. Over de rechtmatigheid van secundaire sancties valt te twisten. Een van de gevolgen is oneerlijke concurrentie. Je stopt een paar miljoen in Tranparency International en de eigen economie wordt er miljarden beter van. Dat is een mooi verdienmodel.

  Schermen met fraaie rendementen is OCCRP ook niet vreemd. Ze claimen een rendement van 56.000 procent(!). https://ijnet.org/en/story/investigative-journalism-great-investment Je geeft ze geld, ze schrijven een stukje en vervolgens kun je helemaal los met beslag, sancties, etc. Tot vorig jaar stond er op de pagina over donaties dat een donateur mag bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt. U vraagt, wij draaien. Geen wonder dat hun dossiers een afspiegeling lijken van Amerikaans buitenlands beleid. Als je hun artikelen goed leest kun je er vaak vrij eenvoudig doorheen prikken. Veel woorden als suspicious, allegedly, seems to be, can, could, may, might, opaque, hide, etc., weinig feiten en als ze feiten hebben dan worden die vakkundig verdraaid. Hier staan OCCRP en Transparency International zij aan zij, The Global Anti-Corruption Consortium…

  Follow the money. Wat hebben dergelijke organisaties gemeenschappelijk? Hun financiers. Je komt bijna altijd dezelfde partijen tegen: USAID (Amerikaase overheid), NED (National Endowment for Democracy, het financiële doorgeefluik van de CIA), Open Society Foundations (George Soros), Luminate (Pierre Omidyar) en een bonte stoet aan (semi-)overheidsinstellingen en vermogende particulieren, allemaal met hetzelfde belang en dezelfde agenda. Stichting Adessium doet sinds een paar jaar aardig mee op internationaal niveau. De familie Van Vliet heeft kennelijk grootse ambities. Ambities die parallel lopen met belangen van invloedrijke partijen.

  Om een indruk te geven hoe enorm vertakt het netwerk van NED is verwijs ik naar dit onderzoek.

  Een van de meest in het oog springende door NED gefinancierde partijen is Bellingcat. Naast geld van NED zien we ook Adessium, de Postcodeloterij en Zandstorm CV van Sjef Peeraer http://www.nutsgroep.nl/en/ Peeraer zit ook in de Supervisory Board. Daarnaast ontvangt Bellingcat nog een substantieel bedrag van de Nederlandse overheid in verband met OSINT trainingen aan overheidspersoneel.

  Wat moeten we nog toevoegen over Bellingcat? Net als OCCRP is het als onderzoeksjournalistiek vermomde propaganda. https://wikispooks.com/wiki/Bellingcat Een van de ernstigste voorbeelden van leugens van Bellingcat is deze kwestie https://wikileaks.org/opcw-douma/ Dat dit wereldwijd door slechts enkele journalisten aan de kaak is gesteld is geen toeval. Het ligt niet aan een gebrek aan nieuwswaarde. Op het dossier MH17 zal ik niet eens ingaan. Een ieder die met een strafrechtelijke bril door het OVV rapport is gegaan weet dat er iets ernstig mis is.

  Een leestip. Om van binnenuit te zien op welke wijze overheden de media aansturen, zoek dan op Integrity Initiative. Hier en hier is de informatie mooi gebundeld te vinden, de oorspronkelijke dump van Anonymous is volgens mij niet meer toegankelijk. Inmiddels hebben ze Integrity Initiative een andere naam gegeven, ze zijn wat besmet geraakt door de publiciteit…

  Integrity Initiative was een door o.a. de NAVO betaald project, van het spioneren op de verkiezingscampagne van Bernie Sanders in 2016, het beschadigen van Jeremy Corbyn tot het verspreiden van enorme hoeveelheden propaganda. Bekende journalisten worden door de NAVO letterlijk per woord betaald voor het tikken van stukjes die een bepaald doel dienen. De kopietjes van de facturen zijn online te vinden. Ontluisterend.

  Integrity Initiative opereerde in clusters per land. Er was een apart cluster voor Nederland voorzien met een centrale rol voor HCSS. Als er bijvoorbeeld in Trouw een giftig stukje staat van Rob de Wijk van het HCSS over China of Rusland, dan heeft hij waarschijnlijk weer een factuurtje mogen indienen. Diverse “journalisten” die aan Integrity Initiative verbonden waren zijn nu hier https://www.raamoprusland.nl/auteurs te vinden.

  In het handboek van Integrity Initiative wordt Bellingcat als partnerorganisatie genoemd. Bovenaan de lijst met inner core members https://www.moonofalabama.org/images7/iiukcluster1.jpg staat Bill Browder die verantwoordelijk is voor de Magnitsky fabel https://youtu.be/q8hhP4kIoBI en https://www.rt.com/news/488395-german-media-watchdog-browder-spiegel/.

  Browder is verschillende malen veroordeeld voor belasting- en faillissementsfraude. Met zijn bedrijf Hermitage Capital Management heeft hij na het in elkaar klappen van de Sovjet Unie zijn zakken aardig gevuld, o.a. door op illegale wijze aandelen Gazprom te kopen. Daarnaast nog wat belastingfraude door het claimen van fiscale voordelen in Kalmykia omdat ze zogenaamd mensen met een arbeidsbeperking in dienst hadden. Die mensen wisten van niets.

  Toen Browder gevangenisstraf boven het hoofd hing heeft hij een mooi verhaal verzonnen om zijn hachje te redden. Via zijn bedrijf geeft hij “journalistieke prijzen” aan zijn partners van o.a. Bellingcat https://www.youtube.com/watch?v=QL2HILfLgUU Net als de Nederlandse overheid trouwens https://stichtingmachiavelli.nl/bellingcat-ontvangt-machiavelliprijs-2019/ Machiavelli, what’s in a name. Het bestuur is veelzeggend O.a. de Directeur Communicatie Ministerie van Defensie, de Directeur Communicatie Ministerie van Justitie & Veiligheid en de Directeur-generaal Rijksvoorlichtingsdienst. Reputatiemanagement.

  Op de Twitter account van Paul Radu van OCCRP kom je Bellingcat, Transparency International, Bill Browder, etc. allemaal tegen.

  Ook OCCRP krijgt nog wel eens een prijs. Wat ze er niet bij vertellen is dat deze prijs van de Skoll Foundation wordt gegeven door een van hun sponsors, zie pagina 18 van het jaarverslag. Wij van WC Eend.

  USAID, NED, Luminate, Open Society Foundations, Skoll Foundation, US State Department, UK Foreign & Commonwealth Office, ze zijn allemaal van de partij.

  Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Welkom in de wondere wereld van soft power.

  George Orwell beschreef de amateur versie, we leven tegenwoordig in de professionele versie.

 2. Dank voor de interessante informatie. Hier zullen onderzoeksjournalisten wel niet over willen schrijven, denk ik maar zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s