Witwasbestrijding doorschuiven naar private partijen is onverstandig, aldus Unger | Wwft

De Minister van Financiën herhaalde onlangs bij de behandeling in de Eerste Kamer weer eens een bekende tekst over de geschiktheid van private ondernemingen als witwasbestrijders:

Internationaal wordt gezien dat zo’n stelsel van poortwachters het meest effectief is. Die poortwachters hebben namelijk als eerste contact met de klant of cliënt, voor zover die een zakelijke relatie aangaan. Ze hebben ook vaak doorlopend contact en ze zijn ook vaak goed in staat om te beoordelen wanneer een transactie wel of niet past binnen het profiel.

Deze tekst komt vele malen voor in parlementaire stukken over witwasbestrijding voor.

Ander geluid
Een ander geluid over het hobby-speuren van banken en andere witwasbestrijdingsplichtigen is te vinden in een artikel dat Lex van Almelo schreef over zijn interview met hoogleraar Economie van de publieke sector mevrouw Brigitte Unger, die ook hofleverancier van de overheid is op het gebied van economische witwasbestrijdingsrapporten. Hij citeert Unger met de tekst

De bestrijding van witwassen is vooral een overheidstaak, die niet in handen moet worden gegeven van bedrijven. Wel moet de overheid overleggen met de private sector

Over de bestrijding zegt ze dat de overheid te klein is. Ook zegt ze

Witwasbestrijding was altijd een overheidstaak, net als veiligheid. Maar die taak is steeds meer doorgeschoven naar private partijen en dat vind ik niet wenselijk. Er zouden meer fraudeonderzoekers moeten komen bij de overheid, die een betere ict-opleiding en hogere salarissen zouden moeten krijgen, zodat het aantrekkelijker wordt om bij de overheid te werken.

Dat is een heel ander geluid dan we uit de burelen van het Ministerie van Financiën horen. Al klinkt het gevaarlijk als Unger bepleit dat fraudeonderzoekers een deel van de opgespoorde opbrengst zouden moeten krijgen. Dat is een typisch voorbeeld van een perverse prikkel.

Het zou goed zijn als het afgelopen is met de hobby-opsporing door banken en andere Wwft-plichtigen.

Ontbreken tegenspraak
Overigens blijft het ontbreken van parlementaire tegenspraak inzake de concepten achter de witwasbestrijding, zowel op nationaal als op Europees niveau, opmerkelijk. Dat is ook af te leiden uit het verslag van de vergadering van de Eerste Kamer, waaruit ik hierboven citeerde.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Witwasbestrijding doorschuiven naar private partijen is onverstandig, aldus Unger | Wwft

  1. Jeroen van der Weele zegt:

    Helemaal eens met Prof. Unger! De witwasbestrijding hoort primair thuis bij de overheid. Dat er overleg is tussen overheid en private partijen, is natuurlijk prima. Daarmee kunnen fraude-indicatoren worden gedeeld. Maar dat is wat anders dan zoals het nu gaat.

  2. r grootveld zegt:

    Ook ik ben van mening dat een dergelijke taak niet bij private partijen thuishoort. Maar daar blijft onze overheid natuurlijk doof voor, omdat hun enige ingang bestaat uit een zo klein mogelijke overheid.
    Blijkbaar is het de bedoeling om de samenleving te sturen vanuit een enkele kamer door het opleggen van boetes aan allen die zich niet beijveren om criminaliteit (en ziekte, en wat al niet meer) persoonlijk aan te pakken. Ook de kosten komen voor rekening van die private partijen. Zo kan ik ook bezuinigen.
    Het is niet alleen dwaasheid, het is immoreel. Het leidt uiteindelijk tot een paranoïde samenleving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s