Criminele corona-kansen | Wwft

Criminelen grijpen hun corona-kans, dat is de waarschuwing door FIU-Nederland gericht op ondernemingen die misdaad moeten opsporen [*] , zoals banken en accountants. FIU-Nederland meldt dat er een informatieblad is uitgegeven voor ondernemingen; helaas was het informatieblad op 16 april, toen ik het bericht zag, nergens te vinden.‬
Deze waarschuwing volgt op internationale activiteit, zoals van Europese bankentoezichthouder EBA, die liet weten dat banken niet mogen verslappen als het om bestrijding van criminaliteit gaat. Europol waarschuwt voor corona-criminaliteit.

Verscherpt
Alain Hoekstra en Wilbert Tomesen, verbonden aan het Huis voor Klokkenluiders, schreven in het FD het artikel De coronacrisis vraagt om verscherpte aandacht voor integriteit (betaalmuur). Van het woord ‘verscherpt’ krijg ik altijd een beetje de kriebel, maar ik ben het toch maar gaan lezen. In de eerste zin wordt gesuggereerd dat er iets nieuws aan de hand zou zijn, “Zorgen over de negatieve invloed van de coronacrisis op de ethiek en integriteit van organisaties nemen toe“, wat niet waar is, want criminelen gebruiken alles wat ze tegenkomen. Met een dergelijke tekst eindigt het verhaal eveneens. Veel nieuws is in het artikel niet te lezen, anders dan dat ethiek en integriteit belangrijk zijn, maar dat wisten we al. En dat commerciële belangen vaak de voorrang krijgen op andere belangen, zoals ethiek/integriteit. Ook dat is niet nieuw, want ook andere thema’s raken door commerciële belangen in de verdrukking, zoals: cybersecurity, lange termijn visie en de kwaliteit van de ondernemingsactiviteit. De auteurs zouden er goed aan doen om in het artikel te reflecteren op het probleem dat de strijd om financieel te overleven vaak het primaat heeft en op zoek te gaan naar een oplossing; maar dat doen ze niet. Jammer.

Niet-integere overheid
Intussen lijkt de overheid zelf niet integer te hoeven zijn. In De Groene verscheen op 14 april een bericht van Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers, Minister van der Steur deelde gevoelig convenant niet met de Kamer, waaruit blijkt dat de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden die nu in voorbereiding is een lange voorgeschiedenis heeft. Deze VVD-minister maakte in 2016 al vergaande afspraken met het bedrijfsleven over het delen van privacygevoelige data, zonder het parlement daar over te informeren. In dit stuk speelt de beveiligingsbranche een rol, daar is een andere prominente VVD’er, Tjibbe Joustra, voorzitter van de brancheorganisatie.

Diezelfde beveiligingsbranche speelt de hoofdrol in een ander artikel door dezelfde auteurs in hetzelfde tijdschrift, G4S bewaakt gevangenissen en trekt je oma haar steunkousen aan. Uit dat artikel blijkt dat beveiligingsmultinational G4S bezig is om overheidstaken over te nemen [**].

Tot slot
Het is tijd dat misdaadbestrijding slimmer wordt.

[*] Ik noem het ‘opsporen’, omdat dan duidelijk is wat het betekent. Officieel wordt het in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, de Wwft, aangeduid als het ‘monitoren‘ van cliënten en het melden van vermoedens van criminaliteit (melden van ‘ongebruikelijke transacties‘). Door middel van de Wwft zijn opsporingstaken geprivatiseerd naar ondernemingen, die niet voor deze taak zijn toegerust. Een overzicht van Wwft-plichtige ondernemingen is bij FIU-Nederland te vinden.

[**] Ook illustreert het artikel hoe Europese aanbestedingen er toe leiden dat kleine en middelgrote partijen het onderspit delven. Dat is een beeld dat ik al langer heb. Grote ondernemingen kunnen zich veroorloven onder of tegen kostprijs aan te bieden en drukken zo kleine en middelgrote partijen uit de overheidsmarkt.


Aanvulling 18 april 2020
Bij Viditax is op 16 april jl. een bericht gepubliceerd over de aanwijzingen van FIU-Nederland. Het brondocument staat er niet bij.
De Duitse FIU waarschuwde op 3 april jl. voor corona-fraude in het artikel Warnung vor Betrugs- und Geldwäscheaktivitäten im Zusammenhang mit COVID-19 en noemt de volgende aanwijzingen:

  1. Voorgewende aanbiedingen inzake maskers en andere medische producten.
  2. Werven van mensen als agent voor zogenaamd dringende transacties en handel in verband met de corona-bestrijding.
  3. Gefingeerde oproepen voor donaties.
  4. Pogingen om bij banken krediet los te krijgen.
  5. Poging om vertrouwelijke gegevens los te krijgen via corona-mailberichten en CEO-fraude.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s