Staatssecretaris van Financiën laat Accidental Americans in de kou staan | FATCA

In februari jl. stelden leden van de Tweede Kamer vragen over de ‘Accidental Americans’ en FATCA, zie mijn eerdere bericht. In maart jl. werden de vragen beantwoord door de Staatssecretaris van Financiën.

Geen TIN/SSN dus een witwasser?
Gevraagd werd onder meer of het correct is dat banken de bankrekeningen van Accidental Americans blokkeren of sluiten als deze geen Amerikaans bsn (TIN/SSN) aan de bank verschaffen. Die Accidental Americans hebben dat TIN/SSN niet, omdat zij op een bijzondere manier de Amerikaanse nationaliteit hebben verkregen. Naar aanleiding van de vraag schrijft de Staatssecretaris onder meer:

DNB heeft aangegeven dat banken niet kunnen weigeren om een betaalrekening te openen, dan wel geopend te houden, vanwege het enkele feit dat een Amerikaanse cliënt geen TIN/SSN nummer verstrekt.

Helaas wil de Staatssecretaris zich er niet duidelijk over uitlaten of het door de banken gehanteerde Wwft-argument – kort door de bocht dat als er geen TIN/SSN is dit een vermoeden van witwassen oplevert – juist is. Wel schrijft hij:

Het enkel ontbreken van een US TIN/SSN kan op zichzelf niet leiden tot het oordeel dat een rekeninghouder een onacceptabel risico vormt in de zin van de Wwft, op grond waarvan een basisbetaalrekening moet worden geweigerd vanwege het niet voldoen aan de eisen van de Wwft.

en in het antwoord op een andere vraag:

Het enkel ontbreken van een TIN in combinatie met de nationaliteit van een persoon kan op zichzelf niet leiden tot het oordeel van een bank om het openen van een bankrekening te weigeren dan wel een bestaande rekening te beëindigen wegens het niet voldoen aan de eisen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) ten aanzien van integere bedrijfsvoering of wegens het niet voldoen aan de eisen van de Wwft.

Dat is een klein stapje in de goede richting.

Rechtmatigheid FATCA-implementatie in Nederland
De Staatssecretaris verkondigt dat banken zich aan FATCA zouden moeten houden, ook als het om Accidental Americans gaat (die niet specifiek in de desbetreffende tekst van de Staatssecretaris worden genoemd). Of Nederland klakkeloos mensenrechten schendende buitenlandse regelgeving (met belastingplicht voor mensen die geen fiscale ingezetene zijn) mag implementeren, stelt hij niet aan de orde.

Ten aanzien van de juridische implementatie van het FATCA-verdrag door middel van de de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen (WIB) stuurt de Staatssecretaris de lezers met een kluitje in het riet. Hij negeert dat de WIB in het leven is geroepen om gegevens uit te wisselen inzake fiscale ingezetenen.

De Staatssecretaris zegt dat hij zich inspant om de positie van de Accidental Americans te verbeteren, maar zo te zien betekent het nog steeds dat zij jarenlang in de VS belastingaangifte moeten doen (met hoge kosten voor inschakelen van Amerikaanse belastingadviseurs) en veel geld moeten uitgeven aan het opgeven van de nationaliteit.

Geconcludeerd kan worden dat de Nederlandse overheid niet bereid is  op te komen voor de eigen burgers, die worden geconfronteerd met het afwijkende belastingsysteem van de Verenigde Staten en met mensenrechten schendende praktijken van dat land.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s