Ubo-register – geen inwerkingtreding op 1 of 10 januari a.s.

In sommige berichten wordt de indruk gewekt dat de regelgeving inzake het ubo-register al in werking is getreden, per 1 januari a.s. of per 10 januari a.s. Dat is niet het geval.

In dit artikel geef ik de huidige stand van zaken weer.

De wet is er nog niet
Het wetsvoorstel inzake het ubo-register is wel door de Tweede Kamer aangenomen, maar nog niet door de Eerste Kamer. Naar verwachting zal het voorstel op zijn vroegst begin februari 2020 in de plenaire vergadering van de Eerste Kamer worden behandeld. Pas daarna zal de datum van inwerkingtreding worden vastgesteld.

Dit betekent dat de wet nog niet in werking is. Er kunnen geen uiteindelijk belanghebbenden worden geregistreerd.

Overgangsperiode van achttien maanden
Op grond van de ubo-registerwet zijn entiteiten, zoals besloten vennootschappen, stichtingen en vennootschappen onder firma verplicht om hun uiteindelijk belanghebbende (ubo) in te schrijven. Entiteiten die op het tijdstip van inwerkingtreding van de ubo-registerwet zijn ingeschreven in het handelsregister, hoeven de eerste opgave van de uiteindelijk belanghebbende(n) en het deponeren van bewijsstukken pas uit te voeren binnen 18 maanden na inwerkingtreding. Entiteiten die ná inwerkingtreding van de ubo-registerwet worden ingeschreven in het handelsregister, moeten onmiddellijk hun uiteindelijk belanghebbenden registreren.

Registreren
Over hoe de registratie van de uiteindelijk belanghebbende praktisch in zijn werk gaat zal ik op een later tijdstip nadere informatie plaatsen. De details daarvan zijn nog niet bekend, omdat deze in een uitvoeringsbesluit worden geregeld, waarvan de definitieve tekst nog niet bekend is.

Informatie en advies over ubo en ubo-registratie
Voor meer informatie over het onderwerp kan men terecht bij Pellicaan Advocaten:

  • Elif Barioglu – advies inzake ubo en ubo-register en advies over de privacy van de ubo
  • Ellen Timmer, Xander Alders – advies voor ondernemingen die zich aan de Wwft moeten houden over ubo/ubo-register en andere Wwft-verplichtingen

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s