Europese Magnitsky wet: mooie gelegenheid mensenrechtenschendingen door VS aan te pakken

Uit berichten die gisteren verschenen [1] blijkt dat Europa van plan is een Europese mensenrechtenschendingswet tot stand te brengen, waarmee onrecht in de hele wereld kan worden bestreden. Ik blijf het megalomaan vinden [2].

Maar als het doorgaat, lijkt het me een mooie gelegenheid om de mensenrechtenschendingen door westerse landen als de Verenigde Staten en Australië aan te pakken.

De Verenigde Staten is een land dat het met de mensenrechten niet zo nauw neemt, wat onder meer blijkt uit het feit dat zij niet tot het kinderrechtenverdrag zijn toegetreden [3] en het zelf met die kinderrechten niet zo nauw nemen. Er is natuurlijk veel meer, van verschillende aard, zoals Guantanamo Bay, Abu Graib en ondermaatse privacy wetgeving (buitenlanders hebben dat sowieso niet). De behandeling van de Accidental Americans (FATCA) is een schending van de financiële mensenrechten [4]. Mij lijkt dat de huidige Amerikaanse president op de mensenrechtenschenderslijst thuis hoort en zijn vermogen bevroren. Uiteraard gaat daar een zorgvuldige procedure aan vooraf, waarin conform de beginselen van de Europese rechtsstaat wordt gehandeld.

 

 

Noten

[1] Een greep uit de vele artikelen over de gisteren bereikte overeenstemming:

[2] Lees mijn eerdere Magnitsky artikelen:

[3] Zie onder meer dit bericht. Recent zag ik een bericht van een jeugdrechtadvocaat die schreef dat dit nog steeds zo is.
[4] Meer informatie in de berichten met de FATCA-tag.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Sanctieregels en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s