Nederland wil zijn eigen ‘JASTA’ | Magnitsky mode

Groot was de Nederlandse verontwaardiging toen de Amerikanen besloten om voorvallen zonder relatie met de Verenigde Staten of staatsburgers van dat land strafrechtelijk te gaan vervolgen. De afkorting voor die wet is de Justice Against Sponsors of Terrorism Act, oftewel ‘JASTA’, lees daarover de berichten op dit blog.

Nederland gaat hier nu achter aan, in ieder geval als het aan de leden van de tweede kamer ligt, die voor een motie hebben gestemd, die volgens een bericht van de NOS inhoudt dat sancties moeten worden opgelegd aan buitenlanders die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of grootschalige corruptie.

Vanuit de optiek van grondrechten levert dit soort wetgeving spanningen op, bijvoorbeeld omdat mensen in verschillende landen sancties kunnen krijgen voor hetzelfde feit (dubbele bestraffing) en omdat de procedure waarin de sancties worden opgelegd zorgvuldig moet zijn.

Motie Magnitsky-wet
De motie is te vinden in een dossier over nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie en luidt:

constaterende dat de Magnitsky-wet persoonsgerichte sancties oplegt aan buitenlanders die schuldig worden geacht aan grove mensenrechtenschendingen en grootschalige corruptie;

constaterende dat deze persoonsgerichte sancties kunnen bestaan uit reisverboden en het bevriezen van tegoeden;
overwegende dat een dergelijke wet wereldwijde reikwijdte zou moeten hebben;

overwegende dat wetten met dergelijke strekking zijn aangenomen in de VS, Canada, het VK, Estland, Letland en Litouwen;

verzoekt de regering, te onderzoeken of er in de Europese Unie voldoende draagvlak is voor zulke maatregelen op EU niveau,
verzoekt de regering, indien er in de EU onvoldoende draagvlak is, wetgeving in Nederland voor te bereiden

Sanctieregels
Hoe zich een en ander verhoudt met de huidige Europese sanctieregels (die ook al reisverboden en bevriezing van tegoeden bevatten) wordt niet vermeld. Vraagt de kamer om iets wat er al is? Of gaat het er om de sanctieregelgeving te verbreden naar andere ‘delicten’?
Wat betekent “buitenlanders die schuldig worden geacht“. Gaan hier mensen gesanctioneerd worden zonder vorm van proces?

Dat de VS, Canada en het VK wetten hebben, betekent nog niet dat dit goede wetten zijn. Van zowel de Amerikanen als de Britten weten we dat er regelgeving tot stand komt die in strijd met de grondrechten is en dat er niet altijd sprake is van een behoorlijk proces.

Geen symboolpolitiek?
Het is te hopen dat de tweede kamer deze motie niet alleen heeft aangenomen om te laten zien hoe goed zij met criminaliteitsbestrijding bezig zijn. En het is te hopen dat men kennis heeft van de huidige internationale sanctieregelgeving en van de principes van een behoorlijk proces.

Meer informatie:


Aanvulling 19 juni 2018
Mogelijk gaat de hoorzitting van 28 juni a.s. van het Europees parlement over hetzelfde onderwerp, de titel luidt “Universal Jurisdiction and International Crimes: Constraints and Best Practices“. Intro:

The Policy Department of the Directorate General for External Policies is organising a workshop for the Subcommittee on Human Rights, in association with the Committee on Legal Affairs and the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs.
The workshop will provide an opportunity to discuss international trends as regards the concept of universal jurisdiction, the EU’s approach to promoting universal jurisdiction through its external relations and concrete experiences in EU Member States.

Zie verder de agenda. Deelgenomen wordt onder meer door Cedric Ryngaert en Florian Jeßberger.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Sanctieregels, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s