De privacy van eCall

Vanaf 1 april 2018 moeten alle nieuwe auto’s zijn uitgerust met ‘eCall’, oftwel Emergency Call. Dit is een door Europa voorgeschreven veiligheidssysteem in auto’s dat na een ongeluk automatisch contact opneemt met de 112-centrale en dan onder meer de precieze plek en het aantal inzittenden doorgeeft. Met deze informatie zouden hulpdiensten zich beter moeten kunnen voorbereiden en snel ter plaatse zijn.

 

Aangezien er inmiddels het nodige bekend is over ‘slimme apparaten’ (internet of things) en de datalekken die de apparaten veroorzaken, rijst de vraag of het eCall systeem wel de privacy respecteert en wel veilig (cybersecure) is. De rijksoverheid schrijft in vragen & antwoorden over eCall het volgende:

Maakt eCall inbreuk op de privacy van de automobilist?
Nee. Het eCall systeem is zo ontworpen dat het pas verbinding maakt met het gsm-netwerk na een ernstig ongeval of als de noodknop in de auto wordt ingedrukt. Alleen noodzakelijke data worden doorgestuurd. Het kan niet gebruikt worden om voertuigen te volgen. Er is wettelijk bepaald dat de door eCall verzamelde data niet worden opgeslagen en ook niet voor andere doeleinden worden vrijgegeven.

Dat iets wettelijk bepaald is, wil echter nog niet zeggen dat het daadwerkelijk gebeurt.

Volgens privacy specialist Simon Hania is alles goed geregeld, zie hierna een twitterbericht met Europese vindplaatsen:

[1]

[2]

 

Meer informatie:

Eerder artikel over eCall op dit blog:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Europa en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s