Bestrijding van het onrecht in de hele wereld met de Magnitsky Act

Stoere leden van het Nederlandse parlement willen onrecht in de hele wereld bestrijden onder de titel “Magnitsky Act“, zo blijkt uit het op EU Observer verschenen artikel “Dutch MPs: EU sanctions should bear Magnitsky name” (22 mei jl.).

Op 24 mei verscheen in hetzelfde medium een reactie van een in Nederland werkzame hoogleraar, “EU sanctions regime cannot be an ‘EU Magnitsky Act’“.

Het komt er op neer dat mensenrechtenschenders (ook buiten de EU) op een zwarte lijst worden geplaatst en hen het leven onmogelijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld door onteigening van het vermogen en het niet mogen reizen. De bedoelingen zijn natuurlijk goed.

Achtergrond
Lees over de achtergrond onder meer:

Het probleem van dit soort voorstellen is dat de wetgevende kwaliteit soms ondergeschikt lijkt aan het media effect dat wordt beoogd.

De zwarte lijsten van de sanctieregelgeving
Anders gezegd: als mensen op zwarte lijsten worden geplaatst, hoort dat op een zorgvuldige manier te gebeuren. Dat betekent dat de gegevens zorgvuldig moeten worden verzameld, het bewijs goed moet worden getoetst en dat de beschuldigde persoon gelegenheid moet hebben verweer te voeren tegen de toepassing van de maatregelen.
In het verleden is de reeds bestaande EU-sanctieregelgeving ingevoerd zonder dat werd voldaan aan rechtsstatelijke beginselen. Die werden pas onder invloed van de rechtspraak toegevoegd. Het is wenselijk dat als de Magnitsky voorstellen realiteit worden, onmiddellijk wordt voldaan aan rechtsstatelijke eisen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Sanctieregels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s