Corruptiebestrijding met FIU Nederland

In het huisblaadje van de belangrijkste ‘poortwachters’ [*], Het Financieele Dagblad (FD), meldt FIU Nederland dat banken en accountants een checklist tegen corruptie krijgen. Kenmerkend: op de site van FIU Nederland is dit nieuws niet te vinden, laat staan de checklist zelf.

Of de in het FD genoemde checklist de “Set of Indicators for Corruption Related Cases from the FIUs’ Perspective“ is, waar ik in december jl. over schreef onder de titel “Ondermaatse Egmont Groep publicatie de wereld in geslingerd“, weet ik niet.

Hopelijk is de kwaliteit van de checklist beter dan van de Set of Indicators waar ik eerder over berichtte.

Zoals ik al eerder opmerkte: de kwaliteit van de publieksvoorlichting van FIU Nederland en de Egmont Group zal aanzienlijk omhoog moeten, om te zorgen dat Wwft-plichtigen er wijs uit kunnen. De misdaadbestrijding heeft sterk te lijden aan het ontbreken van deskundige tegenspraak.

Hopelijk is niet de oorzaak van het ontbreken van tegenspraak, dat iedereen die kritiek heeft in het kamp van de maffiamaatjes wordt ondergebracht. Als dat zo zou zijn, is dat een zeer ongezonde situatie.

 

[*] Een poortwachter is een bedrijf dat op grond van Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) criminaliteit moet opsporen en melden aan FIU Nederland.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s