KNB ontevreden over voorstel ubo-register

Notarissenorganisatie KNB laat in een nieuwsbericht weten tijden het rondetafelgesprek van vandaag ontevredenheid te zullen uiten inzake het ubo-register, lees onderstaand nieuwsbericht.

Notariaat uit onvrede over UBO-register tijdens rondetafelgesprek
20-05-2019

Het UBO-register is fraudegevoelig en de handhaving is beperkt effectief. De goeden komen in het register, de kwaden niet. Dit is een van de standpunten van de KNB over het UBO-register. Het notariaat licht dit standpunt woensdag 22 mei aan Tweede Kamerleden toe in een rondetafelgesprek. Het rondetafelgesprek is onderdeel van de wetsbehandeling.
Tijdens het rondetafelgesprek krijgen verschillende deskundigen de mogelijkheid hun visie te geven op het wetsvoorstel tot instelling van een UBO-register. Naast de notariële beroepsorganisatie komen ook onder andere een belastingexpert, de Financial Intelligence Unit Nederland, de Autoriteit Persoonsgegevens, de Nederlandse Vereniging van Banken en MKB-Nederland aan het woord. Voor deze bijeenkomst heeft de KNB ook een position paper (pdf) gemaakt. De Kamerleden die betrokken zijn bij het UBO-register, hebben dit gekregen.

Niet effectief
De fraudegevoeligheid van het UBO-register brengt mee dat het UBO-register niet betrouwbaar, niet effectief en niet doelmatig is als middel om financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen en terrorismefinanciering, tegen te gaan. Daarnaast brengt het register hoge kosten en administratieve lasten met zich mee en schendt het de privacy van UBO’s (ultimate beneficial owners). Dit schrijft de beroepsorganisatie in een reactie (pdf) op het implementatiewetsvoorstel, dat door Kamerleden gebruikt kan worden voor de wetsbehandeling. Vanwege de Europese richtlijnen die ten grondslag liggen aan het wetsvoorstel, heeft Nederland echter niet veel ruimte voor een eigen invulling.

Poortwachter
De KNB is kritisch op het wetsvoorstel vanuit het oogpunt van de poortwachtersrol van de notaris en uit betrokkenheid bij de aanpak van fraude en witwassen. De notaris heeft een belangrijke rol als een van de poortwachters van het financiële stelsel bij het signaleren en voorkomen van fraude en witwassen, met name rond vastgoed en rechtspersonen. De beroepsorganisatie denkt dat het UBO-register in de voorgestelde vorm de notaris niet gaat helpen bij zijn poortwachtersrol. Een door het notariaat gevuld centraal aandeelhoudersregister kan volgens de KNB wel helpen.

Informatie over het rondetafelgesprek is hier te vinden. Op dit blog schrijf ik over witwasbestrijding en gerelateerde onderwerpen.

Een variant van dit bericht verscheen op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s