Rondetafelgesprek ubo-register in de Tweede Kamer

Op 22 mei a.s. van 14 tot 17 uur vindt in de Tweede Kamer (vaste commissie voor Financiën) een rondetafelgesprek UBO-register plaats. Blijkens de pagina over het rondetafelgesprek staat het wetsvoorstel inzake het ubo-register op de de agenda, plus enige position papers (mogelijk komen er nog meer):

Genodigden
In de convocatie is vermeld wie er zijn uitgenodigd. In een eerste blok met experts en NGO’s, worden twee NGO’s vermeld (Tax Justice Nederland en Transparency International). Er is een advocaat aanwezig als expert. Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is in die hoedanigheid aanwezig.

Er komen een aantal partijen uit de opsporing aan het woord (FIU-Nederland, FIOD). Voorts geeft de Autoriteit Persoonsgegevens acte de presence.

In een blok met (vertegenwoordigers van) organisaties die geraakt worden door het wetsvoorstel treden zowel Wwft-plichtigen op (Nederlandse Vereniging van Banken), als vertegenwoordigers van de entiteiten die hun ubo’s moeten registreren (Vereniging van Familiebedrijven, Samenwerkende Brancheorganisatie Filantropie en MKB-Nederland).

Opvallend is dat er maar twee brancheorganisaties van Wwft-plichtigen aanwezig zijn (KNB, NVB). Verder lijkt er ook geen partij te zijn die de privépersonen (ubo’s) en hun belangen vertegenwoordigt.

Inhoud
Het zal me benieuwen of in de vergadering aandacht zal zijn voor de grote risico’s die voor de in het ubo-register opgenomen personen aan die opname is verbonden, voor de activiteiten van het handelsregister als verkoper van persoonsgegevens en voor de enorme bureaucratie die de witwasbestrijding voor zowel Wwft-plichtigen als de entiteiten die hun ubo’s moeten registreren oplevert en gaat opleveren.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s