Toename chaos rondom schurkenstaten in de witwasbestrijding | Wwft, AMLD

De Europese Commissie zal naar verwachting de chaos rondom de ‘schurkenstaten’ verhogen door de zwarte lijst van landen die onvoldoende doen aan witwasbestrijding en bestrijding van terrorismefinanciering [*] opnieuw aan te passen, zo lees ik bij Nu.nl.

Al eerder schreef ik dat het hoog tijd is voor een schurkenstaten-database, waarin voor nu en voor het verleden kan worden teruggevonden welke landen op welke schurkenstatenlijstjes staan met verwijzing naar de bronnen en met een beoordeling van de status van de bronnen. Dat lijkt me een mooie actie voor Europa, waartoe Nederland het initiatief kan nemen.

[*] Schurkenstaten in de witwasbestrijding: de Europese Commissie stelt op basis van Europese antiwitwasrichtlijn, AMLD4, een lijst van landen die een hoog risico op witwassen en/of terrorismefinanciering zouden opleveren. Deze lijst betreft uitsluitend witwasbestrijding en moet goed worden onderscheiden van andere schurkenstatenlijsten, zoals de Europese lijst van belastingzondaren en de FATF-lijsten.

Meer over schurkenstaten op dit blog via deze link. Meerdere malen schreef ik over de chaos in de informatievoorziening in de witwasbestrijding, onder meer in 2015 en 2016.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s