Boekenbon en Wwft | AMLD5

Al eerder besteedde ik op dit blog aandacht aan de internetconsultatie over tweede wet tot wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) (‘Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn‘). Inmiddels is de consultatie gesloten. Op de consultatie zijn 32 openbare reacties binnen gekomen.

Boekhandels als poortwachter onder de Wwft
De meest opmerkelijke reactie komt van de directeur van de De Nederlandse Boekenbon BV. Deze vennootschap heeft tot doel het boekhandelvak te bevorderen door middel van de Boekenbon-giftcard (‘Boekenbon’), waarmee in boekhandels aankopen kunnen worden gedaan.

Uit deze reactie blijkt dat de indiener van de reactie veronderstelt dat de Boekenbon als “elektronisch geld” (prepaid kaart) kwalificeert in de zin van de nieuwe Wwft (volgens het consultatievoorstel), als de waarde van de Boekenbon meer dan EUR 150 bedraagt.  Als dat klopt, moeten boekhandels Wwft-cliëntenonderzoek gaan doen. Op dit moment kan de waarde van de Boekenbon variëren tussen EUR 5 en EUR 250.

Als een uitzondering op de Wwft-plicht niet mogelijk zou zijn, dringt de Nederlandse Boekenbon BV er op aan dat maatregelen worden genomen om het Wwft-cliëntenonderzoek makkelijker uitvoerbaar te maken. Persoonlijk lijkt me dat een dergelijk cliëntenonderzoek praktisch niet uitvoerbaar is voor boekhandels en ook veel te kostbaar.

Einde van de Boekenbon?
Als voor de Boekenbon geen uitzondering wordt gemaakt in de Wwft of een op die wet gebaseerde nadere regeling, zal naar mijn idee toepasselijkheid van de Wwft het einde van de Boekenbon betekenen. Aangezien er nog meer van dergelijke ‘betaalkaarten’ zijn, zal ook aan die systemen een einde komen.

Het is interessant om te zien welke ‘collateral damage‘ door de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering wordt veroorzaakt. Er komt vast meer.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s