Nationale Ombudsman onderzoekt de toegang tot het recht | gefinancierde rechtsbijstand

Niet alleen rechters en de advocatuur maken zich zorgen over de plannen van de Minister van Rechtsbescherming met de gefinancierde rechtshulp.

Uit het bericht van 25 januari jl. blijkt dat ook de Nationale Ombudsman zich met het onderwerp zal gaan bemoeien. In het bericht over de Ombudsagenda 2019 staat dat “toegang tot recht” een van de onderwerpen op die agenda is. Het onderzoek zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2019 zijn afgerond.

In de Ombudsagenda 2019 schrijft de Nationale Ombudsman

Toegang tot recht
Voor burgers lijkt het moeilijker om hun recht te halen. Rechtsbijstand mogelijkheden worden herzien en griffierechten stijgen. De druk op de rechterlijke procedures neemt toe en wachttijden lopen op. Een belangrijk aandachtspunt voor de Nationale ombudsman is daarbij dat burgers niet altijd op de hoogte zijn van hun rechtsmiddelen. Daarnaast hebben zij soms onvoldoende informatie over de gevolgen van bepaalde procedures. De Nationale ombudsman rondt in het derde kwartaal 2019 een verkenning af naar dit onderwerp. Onder meer naar de informatievoorziening rondom strafbeschikkingen en de beleidssepots worden daarbij betrokken.

De Minister van Rechtsbescherming heeft heel wat uit te leggen…

 

Meer informatie:

 


Aanvulling 7 mei 2021
Bij de NOS verscheen het artikel De toegang tot het recht moet beter, zegt de Ombudsman, ‘of er vallen slachtoffers’.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Grondrechten, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s