Boete voor een bank uit Malta

De Europese regels, die voorschrijven dat financiële instellingen in heel de EU actief moeten kunnen zijn met een ‘Europees paspoort’, kunnen tot gevolg hebben dat zowel bedrijven als consumenten met financiële ondernemingen uit andere lidstaten te maken krijgen. Één van die Europese wetten is PSD2, die tot gevolg zal hebben dat ‘rekeninginformatiedienstverleners‘ uit andere lidstaten in Nederland actief kunnen worden en hun diensten aan Nederlandse consumenten en ondernemingen aanbieden. Aangezien die rekeninginformatiedienstverleners de complete rekeninginformatie van hun klanten kunnen oogsten bij de bank, inclusief gegevens van derden, is belangrijk dat de privacy en cybersecurity goed op orde zijn.

Dat moeten dan geen partijen zijn die de regels aan hun laars lappen, zoals Novum Bank Limited uit Malta waarover het recente bericht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat. Deze bank kreeg in oktober jl. een bestuurlijke boete van € 1,75 miljoen opgelegd door de AFM omdat de onderneming meer dan twee jaar aan Nederlandse consumenten kortlopende leningen (flitskredieten) heeft aangeboden zonder vergunning.

De grote vraag is of de Nederlandse en Europese toezichthouders in staat zullen zijn om te voorkomen dat de nieuwe toetreders op grond van PSD2 de regels op het gebied van privacy en cybersecurity overtreden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s