Consultatie meldplicht voor fiscale intermediairs | MDR, DAC6

Europa is bezig het beroep van belastingadviseur te promoten via de verplichting voor ‘intermediairs’ zoals belastingadviseurs, notarissen, accountants en banken, om ‘agressieve fiscale grensoverschrijdende constructies’ te melden. Dit zal tot gevolg hebben dat de vele intermediairs met beperkte fiscale kennis, zoals notarissen en accountants, vaker beroep op belastingadviseurs zullen moeten doen.

Al eerder schreef ik over deze Europese regels en signaleerde ik dat deze voor gewone mensen niet te begrijpen zijn. Inmiddels is de Nederlandse overheid een internetconsultatie gestart over de opname van de Europese regels in de Nederlandse wet.

Voor de essentiële begrippen, zoals intermediair, grensoverschrijdende constructie en meldingsplichtige grensoverschrijdende constructie wordt in het consultatievoorstel verwezen naar de Europese richtlijn.

Boeiend is het voorgestelde artikel 10h waarin wordt aangegeven wanneer een belastingadviseur of andere intermediair in Nederland een meldingsplicht heeft. Dat is onder meer het geval als hij (of ‘het’ bij rechtspersonen):

  • Fiscaal inwoner is van Nederland (ook al werkt hij als belastingadviseur in Duitsland).
  • Via een vaste inrichting in Nederland diensten verleent.
  • Opgericht is naar Nederlands recht of “onder de toepassing van Nederlandse wetgeving valt”.
  • In Nederland is ingeschreven bij een beroepsorganisatie in verband met de verlening van juridische, fiscale of adviesdiensten. Dus iedereen die lid is van de NOB, NBA, SRA, enzovoorts.

Interessant is dat de de intermediair allerlei gegevens moet verstrekken over “een meldingsplichtige grensoverschrijdende constructie waarvan de intermediair kennis, bezit of controle heeft“. De vraag is wat “kennis, bezit of controle” hebben exact inhoudt.

Daarbij moeten een grote hoeveelheid gegevens worden verstrekt, waaronder ook over de intermediair zelf:

  • De naam, de fiscale woonplaats en het fiscale identificatienummer van de intermediair.
  • Indien de intermediair een natuurlijk persoon is: de geboortedatum en de geboorteplaats van die persoon.

Veel dient te worden opgegeven inzake de “meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies“, waarbij een issue zal zijn of duidelijk is dat de meldingsplicht bestaat. Misschien is het eenvoudiger om alles wat fiscaal grensoverschrijdend is gewoon maar te melden, ook als er geen meldingsplicht is.

In ieder geval verwacht ik dat belastingadviseurs in hun overeenkomsten met hun cliënten zullen gaan opnemen dat zij indien nodig de melding doen en bedingen dat zij gegevens mogen uitwisselen met alle andere intermediairs die de cliënt inschakelt, zodat de intermediairs gezamenlijk kunnen beslissen wie een eventuele melding gaat doen.

Lang leve de bureaucratie!

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s