Europese aandacht voor culturele zaken | AMLD5, verordening invoer cultuurgoederen

Kunstvoorwerpen en andere culturele objecten krijgen momenteel veel Europese aandacht. Dat gebeurt in de witwasbestrijding maar ook via nieuwe invoerregels.

AMLD5 en de kunsthandel
De 5e Europese antiwitwasrichtlijn (AMLD5) geeft op diverse plaatsen aandacht aan de kunsthandel. Zo wordt de groep ondernemingen die zich aan de antiwitwaswetgeving (4e Europese antiwitwasrichtlijn, AMLD4) moet houden uitgebreid met:

i) personen die handelen in of als tussenpersoon optreden bij de handel in kunstwerken, ook wanneer deze handel wordt uitgevoerd door kunstgalerijen en veilinghuizen, indien de waarde van de transactie of een reeks van onderling samenhangende transacties 10 000 EUR of meer bedraagt;
j) personen die kunstwerken opslaan of verhandelen of als tussenpersoon optreden bij de handel in kunstwerken wanneer deze wordt uitgevoerd door freeports, indien de waarde van de transactie of een reeks van onderling samenhangende transacties 10 000 EUR of meer bedraagt.”.

aldus 1) sub c) van artikel 1 AMLD5.

AMLD5 wijzigt bijlage III (indicatoren van hoog risico) van AMLD4 en daar komt de kunsthandel eveneens in beeld, want in artikel 1 onder 44) worden

transacties in verband met (…) culturele kunstvoorwerpen en andere artikelen van archeologisch, historisch, cultureel en religieus belang (…)

aangemerkt als hoog risico transacties, die extra onderzoek vergen.

Voorkomen van illegale invoer van cultuurgoederen in de EU
Uit een persbericht van 7 november jl. blijkt dat er nog meer maatregelen aan zitten te komen. Er is een verordening in voorbereiding (concept 25 oktober 2018), die betrekking zal hebben op cultuurgoederen die:

• buiten de EU zijn gecreëerd of ontdekt;
• in het vrije verkeer zullen worden gebracht of onder een andere bijzondere regeling dan douanevervoer zullen worden geplaatst;
• ouder dan 250 jaar zijn;
• minstens € 10 000 waard zijn.

Voor sommige cultuurgoederen is een importvergunning nodig. Bij andere zaken is een verklaring van de importeur vereist. De Europese Commissie gaat de gegevens inzake de vergunningen en verklaringen in een Europese databank vastleggen.


Aanvulling 11 december 2018
Vandaag is de internetconsultatie over verdere wijzigingen van de Wwft gestart, lees dit bericht. De nieuwe Wwft-plichtigen in de kunsthandel zijn volgens pagina 2 van het voorstel:

natuurlijke personen, rechtspersonen of vennootschappen die beroeps- of bedrijfsmatig kunstvoorwerpen opslaan of handelen als koper of verkoper van kunstvoorwerpen, voor zover betaling van deze kunstvoorwerpen plaatsvindt voor een bedrag van €10.000 of meer, ongeacht of de transactie plaatsvindt in
een handeling of door middel van meer handelingen waartussen een verband bestaat

Voorts zijn degenen die  “beroeps- of bedrijfsmatig bemiddelen inzake koop en verkoop van kunstvoorwerpen” Wwft-plichtig.


Aanvulling 21 december 2018
Zie over het bovenstaande ook:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Internationale handel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s