Blocking Statute | Iran-sancties

De Nederlandse overheid waarschuwde in juni jl. al voor theorie en werkelijkheid van de Amerikaanse sancties tegen Iran, die grote consequenties voor Europese bedrijven hebben (zie de factsheet). Weliswaar heeft Europa contrasancties ingesteld (‘Blocking Statute’), maar de vraag is wat ondernemingen daar aan hebben. Inmiddels is een publieke discussie los gebarsten.

Het is wel duidelijk wie de baas is op de aardbol.

Meer informatie:

Europa over de Blocking Statute:

Ondernemersorganisaties:

Overig:


Aanvulling 8 november 2018
Bericht NPO: Amerika sluit sancties tegen Nederlandse bedrijven niet uit. Van je vrienden moet je het hebben.

Aanvulling 19 november 2018
Het onderwerp blijft fascineren. Op 2 november werd een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt, “Kamerbrief over instelling sancties door Verenigde Staten tegen Iran en gevolgen voor Nederlandse bedrijfsleven“. Op 5 november jl. werd dit bericht bekend gemaakt: “Betalingsberichtensysteem SWIFT weert Iraanse banken van netwerk“. Op 13 november jl. stond op een Europese site “Special purpose vehicle for trade with Iran“.

Aanvulling 4 februari 2019
Op 31 januari 2019 werden kamervragen over Iran-sancties beantwoord. Uit de beantwoording:

Antwoord 2
Het kabinet heeft kennisgenomen van de mogelijkheid van additionele Amerikaanse sancties tegen Rusland met extraterritoriale werking. Naast sancties gericht op bedrijven, betrokken bij de Nord Stream 2 gaspijpleiding, wordt in de VS een discussie gevoerd over bredere sancties die vooral zijn gericht op de financiële en energiesectoren van Rusland. Deze kunnen eveneens een impact hebben op EU-lidstaten en bedrijven uit de EU. Het kabinet wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van de discussie in de VS, maar acht de onevenredige gevolgen van bestaande en mogelijke nieuwe sancties voor het bedrijfsleven in Nederland en andere EU-lidstaten onwenselijk. (…)

Antwoord 11, 12
Het kabinet is in nauw contact met de EU, diverse landen en het bedrijfsleven over mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland en bij Nord Stream 2 betrokken bedrijven en blijft actief zijn zorgen onder de aandacht brengen, inclusief over de verstrekkende gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast is het van belang dat bedrijven ook zelf specifieke vragen en zorgen over sancties kenbaar maken bij de Amerikaanse overheid.

Uit de beantwoording blijkt dat de Verenigde Staten doordendert en dat voor Europa geen interesse bestaat.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Internationale handel, Sanctieregels en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s