Wwft | voortgang eerste wetsvoorstel AMLD4

Eerder schreef ik al over de kritische vragen van leden van de eerste kamer over het fenomeen cliëntenonderzoek op grond van de Wwft, naar aanleiding van behandeling van het eerste wetsvoorstel tot implementatie van de 4e Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD4).

Inmiddels zijn over hetzelfde onderwerp op 11 juni jl. nadere vragen beantwoord in een ‘nadere memorie’.

Leden van het Nederlands parlement leveren verhoogd risico op corruptie en criminaliteit (denkt Europa)
Vele malen is door leden van de eerste kamer de vraag gesteld waarom Nederlandse “politiek prominente personen” (zoals diezelfde eerste kamerleden) een verhoogd risico op corruptie en andere vormen van criminaliteit opleveren. Waarop dan van de minister van financiën het nietszeggende antwoord komt dat dit internationaal zo besloten is:

Achtergrond van het verscherpt cliëntenonderzoek bij politiek prominente personen is dat zij invloedrijke posities hebben, waarbij een hoger risico op bijvoorbeeld corruptie bestaat. Dit risico is gekoppeld aan de functie en moet in de internationale context worden bezien. De activiteiten op de financiële markten zijn bij uitstek grensoverschrijdend. Om de integriteit van die markten te bewaken is het van belang dat maatregelen in verschillende landen op gelijke wijze worden toegepast. Zoals in de memorie van antwoord is aangegeven, wordt in internationaal verband een hoger risico toegekend voor witwassen aan personen die invloedrijke publieke functies vervullen. Omdat het al dan niet wonen in de eigen lidstaat weinig relevant is voor het risico aan de functie, is in de vierde anti-witwasrichtlijn het onderscheid tussen politiek prominente personen die binnen en buiten de eigen lidstaat wonen, komen te vervallen.

Naar verwachting zal ook de eerste kamer het eerste wetsvoorstel tot implementatie van de 4e Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD4) klakkeloos accepteren.

NB Ik kan veel betere voorbeelden bedenken van mensen die een verhoogd risico op criminaliteit vormen, bijvoorbeeld vanwege hun kennis van criminele technieken, zoals financiële rechercheurs, belastingambtenaren en FIOD-medewerkers.

Tweede wetsvoorstel AMLD4 – ubo-regiter
Het wachten is nu op het tweede wetsvoorstel, waarin een ander Europees bureaucratische monstrum geïmplementeerd gaat worden: het register van uiteindelijk belanghebbenden (ubo-register) en de regels voor ondernemingen inzake de eigen ubo’s (zij moeten hun eigen ubo’s registreren). Ik ben ook heel benieuwd naar het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens over het voorstel.

Statutair bestuurders van Nederlandse stichtingen en verenigingen in het ubo-register
Gevolg van AMLD4 en de Nederlandse wijziging van de Wwft is dat bij alle Nederlandse stichtingen en verenigingen de statutair bestuurders in het ubo-register terecht komen en gecontroleerd worden op het zijn van “politiek prominente persoon’.
Tot nu toe heb ik niet vastgesteld dat mevrouw Sarghentini, het Nederlandse lid van het Europees parlement dat het ‘ubo-project’ trekt, aan deze grote groep slachtoffers van het Europese recht wil uitleggen waar dat goed voor is. Is dat de arrogantie van de macht?

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s