De wondermens die alle regels begrijpt en naleeft | VAR preadviezen vertrouwen in de overheid

Al eerder heb ik me afgevraagd of de Nederlandse (en Europese) wetgever hun regels maken voor wondermensen (onder meer in de witwasbestrijding is dat aan de orde).

Ik ben niet de enige die zich dat afvraagt, Nico Verheij schrijft in zijn artikel voor NTBR over twee preadviezen van Damen en Kortmann ten behoeve van VAR-Vereniging voor bestuursrecht over de juridische werkelijkheid dat ook de overheid niet uit wondermensen bestaat:

Idealiter zouden wij een bestuur hebben dat alle nuances van het bestuursrecht perfect beheerst. Maar dat bestuur zal er niet komen. Wij zullen nooit een bestuur van alleswetende topjuristen krijgen. Zelfs het bestuur dat al Damen’s aanbevelingen opvolgt zal fouten blijven maken. De voor bestuursrechtjuristen interessante vraag is welke gevolgen wij aan die fouten moeten verbinden. Juist daar zegt Damen helaas weinig over.

Hij signaleert de communicatieve problemen tussen overheid en burger en schrijft onder meer:

Een van de redenen waarom wetten – zelfs goed geschreven wetten – voor veel burgers moeilijk leesbaar zijn, is dat de taal van de wet veel nauwkeuriger moet zijn dan in het dagelijks spraakgebruik nodig en gebruikelijk is.

en besluit met:

Maar wat betekent een gebrek aan zelfredzaamheid voor de toepassing van het vertrouwensbeginsel? (…) Ik wacht het antwoord van Damen ter vergadering met spanning af.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s