Onvrije landen

De wetgevers zijn dol op lijsten van landen.

Één van de belangrijkste auteurs van landenlijsten is het samenwerkingsverband van overheden op het gebied van criminaliteitsbestrijding, FATF, hun landenlijst is een onoverzichtelijk geheel dat ook nog regelmatig wijzigt. In de sanctieregelgeving kennen we ook diverse landenlijsten, allereerst natuurlijk de sanctielandenlijst van de EU (met per schurkenstaat verschillende sancties). Ook de Verenigde Naties kennen een lijst van sanctielanden en verder zijn er diverse staten die er hun eigen lijstjes op na houden, waarvan Uncle Sam, met zijn lange arm, de belangrijkste is. Daar houdt het niet mee op, want in het kader van de witwas- en terrorismefinancieringsbestrijding heeft Europa weer andere lijsten, die weer verschillen van schurkenstaten die de portemonnee van de EU en de Europese landen benadelen.

Dat is allemaal om het makkelijk te maken voor degenen die zich aan de regels moeten houden, de ondernemende burgers (nee dus).

Onvrije landen
Nederland gaat nu een eigen duit in het zakje doen met de ‘onvrije landen’, dat zijn staten die Nederland met ‘geldstromen’ kunnen beïnvloeden, aldus het recente bericht “Maatregelen tegen beïnvloeding via geldstromen uit onvrije landen” van de Ministerraad, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het bericht staat het volgende:

Het kabinet onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat vanuit het buitenland bij Nederlandse maatschappelijke organisaties (waaronder religieuze en levensbeschouwelijke), onwenselijke invloed wordt gekocht. Het kabinet wil dat duidelijker wordt waar het geld vandaan komt. Geldstromen vanuit onvrije landen, waarbij misbruik wordt gemaakt van onze vrijheden, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Dit staat in een brief van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De brief verkent de mogelijkheden voor wetgeving die in het regeerakkoord is aangekondigd.

Eén van de mogelijkheden waaraan het kabinet denkt is om deze organisaties te verplichten inzicht te geven in ontvangen donaties. Dit hoeft in beginsel alleen te gelden voor grotere donaties waarmee invloed kan worden gekocht. Een andere uitwerking zou kunnen zijn stichtingen te verplichten hun balans en de staat van baten en lasten, met daarin ontvangen donaties, inzichtelijk te maken. Beter inzicht kan de informatiepositie van opsporingsdiensten en toezichthouders versterken waardoor zij beter in staat zijn misbruik te bestrijden. Minister Dekker spreekt de komende periode met experts en betrokkenen om de opties nader uit te werken. ‘Met een doeltreffende en praktisch toepasbare regeling kunnen we de herkomst van het geld snel in kaart brengen,’ aldus de minister. Het streven is rond de zomer van 2018 met een conceptwetsvoorstel te komen.

Het kabinet onderzoekt ook de mogelijkheden voor een wettelijke beperking van geldstromen uit onvrije landen. Minister Koolmees leidt deze verkenning in nauwe samenwerking met andere departementen, waaronder de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid. De departementen zoeken naar maatregelen die juridisch stand houden en in de praktijk ook te handhaven zijn. Het kabinet informeert de Tweede Kamer hier verder over in de tweede helft van dit jaar.

Uit dit bericht blijkt dat mogelijk de publicatieplicht voor stichtingen en verenigingen uit de mottenballen wordt gehaald. Verder wordt gedacht aan een wettelijke beperking van geldstromen uit onvrije landen. Een definitie van ‘onvrije landen’ wordt niet gegeven.

Meer informatie:

Op het ondernemingsrecht weblog verscheen al een artikel over de mogelijke publicatieplicht voor not-for-profit organisaties.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Jaarverslaggeving, Not-for-profit, Rechtspersonenrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s