Nog meer screening | uitbreiding van de VOG RP?

In Nederland worden velen getoetst op het ontbreken van een strafblad of op andere criteria (zoals in de financiële sector), maar toetsing van de leden van de tweede kamer op betrouwbaarheid en deskundigheid vindt nog steeds niet plaats (daar schreef ik al eerder over).

Screening van zakenpartners
Die kamerleden dringen zelf wel aan op allerlei vormen van screening. In de compliance-industrie ging dan ook gejuich op toen zij hoorden dat onlangs een motie is aangenomen over het screenen van zakenpartners, met de volgende inhoud:

overwegende dat het ter voorkoming van vermenging van onderwereld en bovenwereld wenselijk is dat ondernemers in staat worden gesteld om vooraf te laten toetsen door een overheidsinstantie of de persoon of onderneming waar zaken mee gedaan gaat worden al dan niet integer is;
verzoekt de regering, te onderzoeken hoe een vorm van screening of integriteitsonderzoek voor ondernemers gerealiseerd kan worden

Interessant kluifje gaat worden wat onder ‘integriteit’ verstaan gaat worden, want dat is vast meer dan het niet hebben van een strafblad.

VOG-RP
Het lijkt er op dat de Dienst Justis er weer een taak bij krijgt.

Justis geeft al een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG) voor bedrijven af, de ‘VOG RP’. Verder houdt Justis zich bezig met de Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA).

In het aanvraagformulier is een toelichting op de VOG RP te vinden. Daarin schrijft Justis dat met de VOG RP bedrijven richting partners hun integriteit kunnen aantonen, en dat Justis onderzoekt of de Nederlandse onderneming en alle werknemers met een Nederlandse nationaliteit met sleutelposities binnen deze onderneming in aanraking zijn geweest met de justitie. De VOG RP wordt afgegeven als uit het onderzoek geen strafbare feiten naar voren komen, aldus Justis. Buitenlandse rechtspersonen en natuurlijke personen worden niet gescreend.

Tot slot
Het is een groeiende bedrijfstak, waar wel eens wat mis gaat en waar behoefte is aan professionalisering.

Meer informatie:

Personentoetsing door Dienst Justis

Personentoetsing in de financiële sector
Onder meer:

Overige personentoetsing
Ook op andere manieren vindt personentoetsing plaats, bijvoorbeeld in het kader van de Wet Bibob en door de kansspelautoriteit ten aanzien van kansspelaanbieders. Het is een groeiende bedrijfstak.

Zie verder de berichten over VOG en personentoetsing op dit blog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s