AMLD4 | wetsvoorstel wijziging Wwft ingediend

Op 13 oktober jl. is het wetsvoorstel tot implementatie van de 4e Europese antiwitwasrichtlijn bij de tweede kamer ingediend. Dat wetsvoorstel brengt wijziging in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), die voor een groot deel van de Nederlandse ondernemingen en organisaties geldt.
Op grond van die wet moeten Wwft-plichtigen grote hoeveelheden persoonsgegevens en financiële gegevens van burgers, bedrijven en organisaties registreren en up to date houden. Als er aanwijzingen zijn voor criminaliteit moeten zij dat bij de overheid melden (‘ongebruikelijke transacties’).

De memorie van toelichting op het wetsvoorstel bevat de bekende mantra’s over witwasbestrijding en geeft geen antwoord op de vele vragen uit de praktijk. Zoals de vraag waarom appartementseigenaren en bestuurders van verenigingen ‘uiteindelijk belanghebbende‘ van hun rechtspersoon moeten worden. En… wie gaat deze verschrikkelijke compliance bureaucratie betalen? Is er nog iemand die nog iets van begrijpt?

Tegen betaling kunt u zich op 23 november a.s. laten bijscholen bij Marcel Pheiffer, Anne Scheltema Beduin en Dirk Kolkman, of op een andere datum tijdens één van de vele cursussen die Birgit Snijder-Kuipers geeft over de Wwft (gewoon even googelen op haar naam + Wwft).

Als u zelf Wwft-plichtig bent kunt u zich daarna zuchtend zetten aan het vastleggen van het kantoorbeleid en aan al het andere ‘vastleggen’ waartoe u als Wwft-plichtige verplicht bent. (Wat niet is ‘vastgelegd’ is niet gebeurd.)

Surveillance maatschappij

Het blijft bijzonder dat de antiwitwasregelgeving, die leidt tot digitale surveillance van alle burgers, zo weinig aandacht krijgt in de publiciteit. Zie mijn bericht van 17 juli jl. over financiële surveillance. Rondom de sleepnetwet is dat wel anders.

Meer informatie:

Wetsvoorstel:

4e Europese antiwitwasrichtlijn:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s