Bureau Kredietregistratie onder vuur

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) ligt onder vuur. Recent verscheen een artikel van Camil Driessen in het NRC dat een flinke discussie op gang bracht.

Rood staan bij de bank
Zelf ben ik het BKR ook een keer tegen gekomen met een merkwaardig fenomeen: een consument die bij een Nederlandse grootbank een spaarrekening had waar al langdurig circa EUR 50.000 op stond en een privérekening, waarop betrokkene EUR 750 rood kon staan (wat zelden gebeurde). Op grond van de bankvoorwaarden kan de bank alle vorderingen en schulden met elkaar verrekenen.

Toch deelde de bewuste bank eind vorig jaar aan de consument mee, dat er registratie bij het BKR zou gaan plaats vinden. Op vragen waarom dat nodig was – in het licht van de spaarrekening – werd geen antwoord gegeven, anders dan iets in de geest van ‘het moet’. De consument heeft de mogelijkheid om rood de staan daarom maar van de privérekening gehaald, maar bleef met de vraag zitten waar dit goed voor was.

Hoe werkt BKR?
Met die vraag blijf ik ook zitten. Het BKR is een fenomeen zoals we in de financiële sector wel vaker kennen (denk bijvoorbeeld aan de incidentenregisters), waarbij de sector zelf regels bedenkt. Het betreft regels van een type waarvan je normaliter zou verwachten dat er door de overheid naar wordt gekeken.

Jeroen Veldhuis verschaft in artikelen op zijn blog algemene informatie over het fenomeen BKR, dat is gebaseerd op de Nederlandse financiële wetgeving. Dat mensen met een betalingsachterstand worden geregistreerd, is logisch. Ook een registratie van schulden zonder betalingsachterstand kan worden verdedigd. Maar waarom mensen zonder schuld (zoals in bovenstaand voorbeeld) worden geregistreerd, is raadselachtig.

Als het om latente schulden gaat, waarom worden dan niet alle latente schulden (energie, huur, telefoon, enzovoorts) bij het BKR geregistreerd?

Juridische context
Het BKR heeft een juridische grondslag in de Wet op het financieel toezicht, maar daarin staat niet meer dan dat kredietaanbieders moeten deelnemen aan een systeem van kredietregistratie. Het lijkt er op dat er geen voorschriften zijn inzake de inrichting van het BKR.

Een blik op de website van het BKR leert dat daar wel algemene informatie is te vinden, ook over boeiende thema’s als de ‘PEP-check‘ van burgers. Zie bijvoorbeeld deze pagina over wat er geregistreerd wordt. BKR presenteert zich als brede dienstverlener voor de financiële sector.

Over rood staan schrijft het BKR:

RK – Doorlopende kredietovereenkomst
De afkorting RK staat voor doorlopende kredietovereenkomst. Dit zijn kredieten waarbij u de mogelijkheid krijgt om binnen een vastgesteld limietbedrag geld op te nemen, zaken te kopen of diensten af te nemen. Hieronder vallen de winkelpassen, creditcards en doorlopende kredieten en limieten op de betaalrekening (rood staan).

Let op! Het gaat hierbij uitsluitend over creditcards gekoppeld aan een kredietovereenkomst. Niet om de zogenaamde cards waarvan het bedrag binnen 30 dagen moet zijn terugbetaald.

Registratie
* Meer dan € 250,- (geen bovengrens)
* Looptijd langer dan één maand

Opvallend is dat creditcards waarbij de consument de schuld meteen aflost niet geregistreerd worden, terwijl rood staan altijd wordt geregistreerd (terwijl aannemelijk is dat er meestal binnen dertig dagen wordt afgelost).

Het geheel maakt een willekeurige indruk.

De regelingen die aan het BKR-systeem ten grondslag liggen, trof ik op de BKR-site niet aan. Ik ben benieuwd of iemand dit gaat uitzoeken en het aan de Wet op het financieel toezicht toetst. Ik zal dat toejuichen. En als de regels niet kloppen, dan kunnen ze toch worden aangepast?

Inmiddels zijn er ook kamervragen gesteld.

Meer informatie:


Aanvulling 18 september 2017
Inmiddels is er allerlei nieuwe informatie. Op 15 september jl. zijn de kamervragen beantwoord, wat interessante informatie voor belanghebbenden oplevert. Zie ook het bericht in amweb “Dijsselbloem spoort BKR aan ‘pragmatischer’ te werken” naar aanleiding van de beantwoording.

Aanvulling 26 januari 2018
De BKR blijft de aandacht trekken:

Aanvulling 11 april 2018 | Rabobank weigert hypotheek wegens schuld van € 317,63
Met regelmaat halen de uitwassen van het BKR-systeem de media, dit keer ook het FD, waarin een recente rechterlijke uitspraak wordt besproken. Onbegrijpelijk dat dit soort organisaties door mogen gaan met hun praktijken. De uitspraak ging over een schuld aan Vesting Finance (overgenomen van Neckermann) van € 317,63 die het aangaan van een hypotheek bij de Rabobank blokkeerde en waarvan betrokkene niet afwist. Vreemd is dat het bedrijf dat de schuld bij BKR registreert, Vesting Finance, hier over gaat en niet BKR zelf.

Aanvulling 11 april 2018 | huren van een auto levert BKR-registratie op
Bij velen onbekend: ook het huren van een auto (‘private lease’) levert een BKR-registratie op, iets waarvoor de aanbieders van deze dienst niet altijd duidelijk waarschuwen. Zie het bericht van de vereniging Eigen Huis “Heeft private lease invloed op de maximale hypotheek?” (8 februari 2018).

Aanvulling 2 mei 2019
Uit recente berichten blijkt dat BKR de gang van zaken rondom inzage door betrokkenen heeft moeten aanpassen. Zie:

Zie voorts het artikel Geen verdere maatregelen inzake onterechte BKR-registraties bij de VVP, 28 april 2019.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s