Big Pocket is Watching You! | Amsterdam 2 December 2016

Contant geld ligt onder vuur bij de criminaliteitsbestrijding en speelt een grote rol in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), terwijl het voor de burger de enige manier is om nog enige privacy te hebben. Over dat onderwerp gaat dit Engelstalige artikel van Brett Scott op Follow the Money, dat eerder verscheen op TheLong+Short.

Aanleiding voor het artikel is dat MoneyLab op 1 en 2 december a.s. in Amsterdam een Engelstalig evenement organiseert, met op 2 december van 11:15 – 12:45 uur een sessie met als titel “Big Pocket is Watching You!“. Daarin treden Austin Houldsworth, Nathalie Maréchal, Emily Rosamond & Brett Scott op.

Hierna de beschrijving van deze sessie:

Session: Big Pocket is Watching You!
The explosion of new forms of alternative currencies and the persistent refusal to do away with physical cash indicates growing public concern over the way in which electronic money enables large scale data surveillance. In a world without cash, every payment becomes traceable, allowing for unprecedented amounts of citizen spending data to be collected. As more and more shops and retailers in large cities reject cash in favor of electronic money, important issues regarding privacy, data and surveillance become central to the future of money. These concerns echo wider debates around data and surveillance – the Apple vs. FBI backdoor case has highlighted the mounting tensions between commercial and governmental data surveillance. The implementation of crypto currencies by some of the worlds leading banks is a worrying advancement that refits the anonymity of bitcoin into the largest consumer database.
What alternatives to electronic money can prevent citizen surveillance and inspire radical visions of the future of money? What does the commercial adoption of bitcoin indicate for citizen privacy? How will consumer data be managed in the future of electronic cash?

In Duitsland woedt discussie over het afschaffen van contanten. Lees dit artikel van Franz Nestler in FAZ over waarom de banken graag van contant geld afwillen.

Aanvulling 26 mei 2017
Zie in dit verband ook het voorstel dat op 23 januari door Europa werd bekend gemaakt: Proposal for an EU initiative on restrictions on payments in cash. Dit voorstel werd onlangs door de vaste commissie voor financiën besproken, zie het verslag.

Aanvulling 20 juli 2017
Martin Crum schreef voor iex.nl een column (18 juli 2017) over de cashloze maatschappij. Overheden en bedrijven vinden het geweldig, maar de laatste privacy voor de burger verdwijnt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s