IT kan leuk zijn, maar het is ook treurigmakend dat digitale bedrijven geen enkele belangstelling hebben voor hun klanten en hen slechte producten opdringen. Ook kenmerkend: er wordt niet geluisterd naar de klant.
Er zijn vele voorbeelden, maar het grote bedrijf dat het nog steeds moet hebben van tekstverwerkingssoftware blijft wat mij betreft het belangrijkste voorbeeld: het tekstverwerkingsprogramma heeft een onnodig ingewikkelde interface en heel veel functionaliteit waar een gebruiker niets aan heeft. Kortom: een slecht product. Toch is het nog niet gelukt om dit bedrijf tot de orde te roepen.
Economie van de diefstal
Ook vervelend is dat vele programma’s en leveranciers proberen gegevens van de gebruiker te stelen. In de fysieke wereld wordt diefstal niet getolereerd, maar in ‘disruptie’ economie is diefstal heel gewoon. De grote vraag is: hoe worden leveranciers gestimuleerd om hun producten veilig te maken en geen gegevens te stelen.
Een aardig artikel is “Google, Apple en Facebook zijn als potjes babyvoeding“, waarin Melanie Peters van het Rathenau Instituut schrijft dat burgers zich niet moeten neerleggen bij wat de internetgiganten proberen op te dringen.
Zij signaleert dat daar mogelijk wetgeving voor nodig is. Maar wellicht is dat niet altijd zo. In een artikel voor WPNR schrijven Wolters en Verbruggen dat het op grond van het huidige recht al mogelijk is om leveranciers aan te spreken als zij hun software geen veiligheidsupdates meer geven.
Meer informatie:
- Melanie Peters, Google, Apple en Facebook zijn als potjes babyvoeding, 1 november 2016 op Platform O.
- P.T.J. Wolters en P.W.J. Verbruggen, De verplichting tot het bijwerken van onveilige software, WPNR 22 oktober 2016, pagina 832 e.v.
Aanvulling 17 november 2016
Inmiddels is bekend geworden dat de Consumentenbond een procedure tegen Samsung is gestart met als inzet de achterblijvende security updates voor het Android besturingssysteem. De bond laat weten: “De Consumentenbond spant een bodemprocedure aan tegen Samsung vanwege zijn gebrekkige software-updatebeleid voor Android-smartphones. Volgens de Consumentenbond is Samsung verplicht zijn smartphones veilig te houden door tijdig updates van Android ter beschikking te stellen en creëert Samsung een onveilige situatie voor consumenten door dit na te laten.” Lees hier het bericht van de Consumentenbond. Meer informatie:
- De campagne ‘updaten’ van de Consumentenbond
- Dagvaarding bodemprocedure Consumentenbond / Samsung over Android updates (pdf)
- English translation of the summons of the Consumentenbond against Samsung
- Press release Consumentenbond in English