Advies CBP over het besluit SyRI: het principe van ‘select before you collect’ dient te worden gehanteerd

Al eerder berichtte ik over het besluit SyRI (Besluit fraudeaanpak door gegevensuitwisselingen en het effectief gebruik van binnen de overheid bekend zijnde gegevens), dat een rol moet spelen bij de big data activiteiten van onze overheid.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft geadviseerd over het ontwerbesluit en heeft bezwaar tegen het voorstel. Het CBP heeft de minister geadviseerd dit niet aldus in te dienen. Het CPB vat de bezwaren als volgt samen:

SyRI is een instrument waarmee in een beveiligde omgeving persoonsgegevens kunnen worden gekoppeld en vervolgens geanalyseerd, zodat risicomeldingen kunnen worden gegenereerd. Volgens het voorstel wordt SyRI ingezet in het kader van een integraal optreden ter voorkoming en bestrijding van onrechtmatig gebruik van overheidsgelden en -voorzieningen op het terrein van de sociale zekerheid en de inkomensafhankelijke regelingen, de voorkoming en bestrijding van belasting- en premiefraude, en het niet naleven van arbeidswetten.

Het CBP heeft in zijn advies opmerkingen gemaakt ten aanzien van de wettelijke grondslag voor de gegevensverwerkingen en de proportionaliteit en subsidiariteit van het voorstel.
Het CBP heeft onder meer gewezen op de volgende punten:

  • Het principe van ‘select before you collect’. Dit betekent dat de persoonsgegevens vooraf, volgens objectiveerbare indicatoren, moeten worden geselecteerd. Anders ontstaat het risico dat teveel personen worden onderworpen aan deze bestandskoppelingen.
  • Het opstellen van profielen op basis van negatieve kenmerken zoals schulden, overtredingen en sancties heeft als risico dat de privacybelangen van betrokkenen meer dan noodzakelijk en dus buitenproportioneel worden aangetast.
  • Het voornemen bijzondere persoonsgegevens (zoals strafrechtelijke persoonsgegevens) te verwerken dient nader te worden onderbouwd.

Meer informatie

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s