Nieuwe antiwitwasrichtlijn door Europees Parlement aangenomen, bericht KNB

Notarissenorganisatie KNB schrijft het volgende op de site:

Europees Parlement wil nieuwe maatregelen tegen witwassen en belastingontduiking
12 maart 2014
Het Europees Parlement heeft dinsdag 11 maart ingestemd met het instellen van een openbaar register waarin uiteindelijke belanghebbenden van bedrijven met naam worden genoemd. De Europese Raad van Ministers beslist binnenkort of ze akkoord gaan met deze nieuwe maatregelen tegen witwassen.

In Brussel wordt al enige tijd gewerkt aan een aanpassing van de bestaande EU-richtlijn tegen witwassen. Banken, accountants, notarissen, makelaars en casino’s worden door de richtlijn verplicht waakzamer te zijn voor verdachte transacties van hun cliënten. Daardoor wordt het moeilijker om dubieuze deals te verbergen en wordt belastingontduiking bestreden. Ook wordt een transactie eerder ‘ongebruikelijk’ genoemd, waardoor de meldingsplicht wordt verruimd. Voor Europarlementariër Judith Sargentini (Groenen/Groen Links), die de spil vormt in de onderhandelingen over deze richtlijn, is het aanscherpen van de richtlijn een belangrijke stap in de strijd tegen het gebruik van schimmige bedrijfsstructuren, waarachter belastingontduikers en criminelen zich kunnen verschuilen. Sargentini: ‘Het Europarlement stemde vandaag voor transparantie en tegen geheimzinnigheid.’

Nederland tegen openbaar register
Het is echter de vraag of ook de Europese Raad van Ministers akkoord zal gaan met de aanscherping. Frankrijk en Groot-Brittannië zijn voor, Duitsland is tegen. Ook Nederland ligt dwars. Minister Dijsselbloem van Financiën wil geen openbaar register van uiteindelijke belanghebbenden, maar een centraal aandeelhoudersregister dat alleen toegankelijk is voor bevoegde overheidsdiensten, notarissen en aandeelhouders zelf. Daarmee wil hij de privacy van betrokkenen beschermen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht bij rechtspersonen, Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Rechtspersonenrecht, Ubo-register en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s