Transparantie en encryptie

In deze tijden van spionerende overheden en spionerende criminelen, is het de vraag of het als beroepsmatige geheimhouder (zoals bijvoorbeeld ambtenaren, accountants en advocaten) nog wel verstandig is om met een ‘gewone’ telefoon te bellen en met een ‘gewone’ tablet te e-mailen en te internetten.

Transparantie is mooi, maar niet alles hoort transparant te zijn. Encryptie is nodig om privégegevens en andere vertrouwelijke gegevens te beschermen.

Inmiddels verschijnen er alternatieven op de markt, zie bijvoorbeeld dit bericht. De vraag blijft natuurlijk hoe betrouwbaar dit soort producten zijn (ook al beloven ze encryptie, volledige beheersing wat alle apps doen en geen backdoors). En verder zal de overheid ongetwijfeld bedingen dat zij er altijd ‘in’ mogen.

Toch denk ik dat het er naar toe moet dat smartphones en tablets vele malen veiliger worden dan ze nu zijn. Eigenlijk vind ik dat de huidige aanbieders van operating systems voor smartphones/tablets dit al moeten bieden [*]. Dat betekent dan ook dat die aanbieders onafhankelijke controle moeten toestaan, om na te gaan of zij hun pretenties waar maken. Verder zal er wereldwijde wetgeving moeten komen die backdoors verbiedt, de aanbieders verplicht om hun apparatuur beveiligd aan de consument aan te bieden [**], enzovoorts. Niet-naleving van die regelgeving zal stevig gesanctioneerd dienen te worden zodat er een gezonde stimulans is voor de grote jongens om hun verplichtingen na te komen.

[*] Op dit moment is het al te gek voor woorden dat er android telefoons zijn, die geen veiligheidsupdates meer krijgen.

[**] Zoals die moderne printers die een standaard wachtwoord hebben en standaard wifi signalen staan uit te zenden. Alleen de ‘gevorderde’ gebruiker verandert het wachtwoord en zet de wifi uit.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s