Overheidscampagne tegen “kopietje paspoort”, risico’s RFID-chip worden niet genoemd

Het werd tijd, dat de overheid ging waarschuwen tegen “kopietje paspoort”. Aan het slot van dit bericht de aankondiging van de campagne die op 20 december jl. is gestart. De gemeenten krijgen beschikking over een toolkit waarmee ze de burger kunnen wijzen op de risico’s. Tot het materiaal behoren:

Afleesbaarheid op afstand

Overigens valt op dat over de afleesbaarheid op afstand van het Nederlandse paspoort en identiteitskaart niets is te vinden op rijksoverheid.nl. Zie over dat onderwerp het bericht op security.nl van Vincent Böhre, die schrijft:

Er is nog een tweede reden waarom ik mensen zou willen adviseren om hun paspoort of identiteitskaart voortaan thuis te laten: de op-afstand-uitleesbare RFID-chip in het document. Eind augustus 2006 is die chip in Nederland ingevoerd. Nut en noodzaak ervan zijn overigens nooit aangetoond. Ondanks hoge beveiligingsnormen is er geen enkele garantie dat de RFID-chip niet ongemerkt door onbevoegden kan worden uitgelezen, gekloond of misbruikt.

Bijvoorbeeld terwijl je nietsvermoedend in de rij staat bij de bakker. Of in een drukke tram, of waar dan ook. Mocht je alsnog graag je paspoort of ID-kaart op zak willen hebben, zorg er dan voor dat de chip niet meer op afstand uitleesbaar is.

Andere berichten over de RFID chip in de identiteitsbewijzen zijn te vinden door op security.nl op de tag “rfid” te zoeken. In de campagne van de rijksoverheid wordt over dit onderwerp gezwegen.

Aankondiging inzake toolkit

Onderstaand de aankondiging inzake de nieuwe toolkit voor gemeenten.

Toolkit misbruik kopieën identiteitsbewijzen

Iedereen met een identiteitsbewijs kan met identiteitsfraude te maken krijgen. Fraudeurs maken vaak gebruik van de kopieën van identiteitsbewijzen. De meeste burgers zijn zich niet bewust van het risico dat zij lopen als zij een kopie afgeven.

Op deze digitale omgeving vindt u middelen die u kunt gebruiken om de inwoners van uw gemeente te informeren. Wijs hen op de maatregelen die zij kunnen treffen om fraude met een kopie van hun identiteitsbewijs tegen te gaan. Plaats bijvoorbeeld een tekst of nieuwsbericht op het digitale loket. Het is ook mogelijk een flyer en/of poster te laten drukken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s