Pas op met het laten kopiëren van het identiteitsbewijs (artikel Lucassen en Dousi in V&O)

Vanwege de wettelijke eisen tot identificatie, maar ook omdat bij het aangaan van contracten vaak identificatie nodig is, worden identiteitsbewijzen veelvuldig gekopieerd met grote risico’s voor de houders van die ID-bewijzen. Naar aanleiding van een bericht van de toezichthouder heb ik hier in een eerder bericht al aandacht aan besteed. Nadeel van al dat kopiëren is dat vertrouwelijke persoonsgegevens, zoals pasfoto, BSN-nummer, geboortedatum, volledige voor- en achternaam, op allerlei (digitale) plaatsen terecht komen, waar de veiligheid en vertrouwelijkheid niet is verzekerd (al zijn de ontvangers van goede wil).

Zie over dit onderwerp ook het artikel “Privacywetgeving en het kopietje paspoort” van mr. P.E. Lucassen en mr. drs. J.W.A. Dousi dat is deze maand verschenen in het tijdschrift Vennootschap & Onderneming (nummer 12 van 2012).

In de inleiding bij het artikel wordt onder meer het volgende gezegd:

In deze bijdrage zullen wij toelichten waarom bij het maken en opslaan van een kopietje paspoort een paar alarmbellen moeten gaan rinkelen. Daarbij zal met name aandacht worden besteed aan de pasfoto en het BSN. (…)

Hoewel het ‘kopietje paspoort’ redelijk ingeburgerd lijkt te zijn geraakt, zijn er vanuit privacyrechtelijk perspectief de nodige haken en ogen. Een veelgenoemd risico van onzorgvuldig gebruik van het ‘kopietje paspoort’ is identiteitsfraude – het illegaal gebruiken van iemands persoonsgegevens. Hiermee kan bijvoorbeeld op frauduleuze wijze een bankrekening worden geopend of een uitkering worden aangevraagd. Uit een onderzoek van PwC in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2011 blijkt dat het verwachte aantal slachtoffers van identiteitsfraude in 2011 tussen 127.000 en 150.000 lag, met een verwacht schadebedrag van tussen de EUR 350 en 420 miljoen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Pas op met het laten kopiëren van het identiteitsbewijs (artikel Lucassen en Dousi in V&O)

 1. pjw9779 zegt:

  Zoals elders aangegeven hanteren organisaties bij de inhuur van externen vaak eigen regels mbt. aan te leveren persoonsgegevens. Deze eigen regels staan nogal eens op gespannen voet met vigerende privacyregelgeving.
  Bijv. wanneer en aan wie een copie-paspoort aangeleverd dient te worden, en welke gegevens op de copie zichtbaar moeten zijn. Niet zelden wordt bij de pre-selectie van kandidaten al een copie-ID geëist. Zoals mijzelf deze week is overkomen.

  Volgens CBP:
  – copie-ID mag pas gevraagd worden bij start van de werkzaamheden, niet bij de pre-selectie van kandidaten
  – geldigheid ID is pas relevant bij start van de werkzaamheden
  – ingeval van inhuur via een externe leverancier mag copie-ID niet door de eindklant gevraagd worden
  – aanpassing copie-ID cf. de CBP-richtsnoer wordt aanbevolen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s