Topman OM bepleit nieuwe rapportageplicht | criminaliteitsbestrijding

In het FD van 20 april verscheen het artikel OM wil rapportageplicht voor bedrijven over maatregelen tegen criminaliteit (betaalmuur). Daarin wordt procureur-generaal Gerrit van der Burg, topman van het Openbaar Ministerie, geciteerd die vindt dat ‘het Nederlandse bedrijfsleven’ jaarlijks verantwoording zou moeten afleggen over hoe het mogelijke criminaliteit heeft aangepakt en vooral hoe het probeert die te voorkomen. Zie voorts het artikel OM-topman: ‘Ik mis de verontwaardiging over criminaliteit die het bedrijfsleven ondermijnt’ (FD). Dat betekent dus een pseudo-Wwft voor het hele bedrijfsleven.

Begrijpt Van der Burg wel waar hij het over heeft?

Bedrijven hebben al allerlei rapportageverplichtingen, waar er steeds nieuwe bij komen. De privatisering van witwasbestrijdingstaken naar het bedrijfsleven is zeer ineffectief en laat zien dat de bedrijven die onder die regelgeving vallen er niet voor toegerust zijn. Zijn voorstel gaat niets opleveren, het moet anders en slimmer.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s