WODC rapport maakt gehakt van de ondermijningsmode

In december jl. werd een interessant WODC-rapport over bestrijding van de georganiseerde misdaad bekend gemaakt, lees de aankondiging. Het rapport en de samenvatting zijn hier te vinden.

De auteurs van het rapport bepleiten een herijking van de aanpak, waarbij modieuze bewoordingen als ‘ondermijning’ moeten worden verlaten. In de aankondiging staat onder meer:

Ten tweede bevelen de onderzoekers aan om de uitgangspunten van de aanpak te herijken. Zo dienen de doelstellingen van een project te bepalen welke partijen met elkaar om de tafel gaan zitten. Niet alles en iedereen hoeft, zoals nu vaak gebeurt, met elkaar verbonden en op elkaar afgestemd te worden. Verder pleiten de onderzoekers voor een reflectie op de structuur van de opsporingswereld en hoe de politie, KMar en vier bijzondere opsporingsdiensten daarbinnen zich tot elkaar verhouden. Zij werken steeds meer op elkaars terreinen, terwijl het model uitgaat van naast elkaar opererende diensten. Ook zou het Openbaar Ministerie een meer zichtbare rol in de aanpak moeten claimen. Naast de aansturing van het opsporingsproces, kan het OM ook het maatschappelijk debat aanzwengelen over een balans tussen veiligheid en het beschermen van rechten van individuele burgers. Tot slot pleiten de onderzoekers ervoor om het werken bij de overheid aantrekkelijker te maken. Zo kunnen expertises die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van de aanpak van ondermijnende criminaliteit, zoals data-analyse, intelligence, financiën en leiderschap, duurzaam aan de projecten worden verbonden.

Het doet denken aan de mislukte concepten van de witwasbestrijding, die nog steeds niet onder vuur liggen, terwijl daar alle aanleiding voor is.

Lees in dit verband het artikel van Bart de Koning voor Follow the Money over de huidige minister van Veiligheid, Dilan Yeşilgöz. Hij wenst haar veel sterkte met de erfenis op het ministerie, veroorzaakt door eerdere ministers van haar eigen partij, die door jarenlange bezuinigingen de strafrechtketen hebben uitgehold, onder meer schrijft hij:

De malaise bij de politie is pijnlijk genoeg grotendeels veroorzaakt door VVD-ministers.

en hij besluit met:

Dilan Yeşilgöz heeft een breed netwerk en ze kan goed luisteren. Het zou verstandig zijn om ook naar de wetenschappers op haar eigen departement te luisteren en haar beleid zo concreet, rationeel en meetbaar mogelijk te maken. Anders zit haar opvolger met nóg grotere puinhopen.

 


Aanvulling 10 januari 2023
In NRC verscheen Dilan Yesilgöz: minister die niet bang is voor de zesde keer te vragen hoe het zit door Denise Retera.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s