Accidental Americans vragen Tweede Kamer om bij ‘internationale fiscaliteit’ ook aandacht te besteden aan de grondrechten van burgers

Het commissiedebat Internationale Fiscaliteit op 25 januari 2023 in de Tweede Kamer [*] was voor de Nederlandse Accidental Americans groep, die de slachtoffers van de Amerikaanse Citizenship-Based Taxation/FATCA (info) vertegenwoordigen, aanleiding voor een bericht aan de leden van de commissie Financiën van de Tweede Kamer:

Onderwerp: debat Internationale Fiscaliteit op 25 januari 2023
Datum: donderdag 5 januari 2023

 

Geachte leden van CieFIN,

Op 25 januari 2023 heeft u een debat met de staatsecretaris van Financiën.
Het debat betreft onderwerpen die gerelateerd zijn aan de Internationale Fiscaliteit.

Dat lijkt ons een goed moment om ook de onrechtvaardige gevolgen die Nederlandse Staatburgers ondervinden van het Citizens Based Taxation (CBT) model van de United States (US) op de agenda te zetten.

Niet dat wij denken dat de Nederlandse Overheid het Amerikaanse belastingstelsel kan wijzigen, maar wij denken wel dat de Nederlandse Overheid zijn eigen staatsburgers beter zou moeten beschermen tegen deze extraterritoriale wetgeving van de US.

Zeker gezien het feit dat de US met het CBT model afwijkt van Recidence Based Taxation (RBT) dat de norm is in de rest van de wereld (behalve Eritrea).

Het gegeven dat hierdoor meer dan 46.000 Nederlandse staatburgers en hun gezinnen, door FATCA, opeens sinds 2015 geconfronteerd worden met deze belastingverplichtingen aan de US, terwijl ze daar geen weet van hadden, geen inkomen en geen bezittingen hebben, wordt als zéér onrechtvaardig ervaren.

Hoe kan het zijn dat er door de Nederlandse overheid een belastingplicht wordt geaccepteerd voor Nederlandse Staatsburgers aan een land waar ze geen enkele “overheidsdienst” voor terugkrijgen?
Hoe kan het zijn dat de Nederlandse Overheid een verdrag sluit waarmee dit onrecht wordt gefaciliteerd?
Wat is de rechtvaardiging hiervan?

In 2018 was er heel veel commotie in zowel de Tweede Kamer, als ook internationaal, toen Eritrea in Nederland op jacht ging naar Nederlandse Staatsburgers die in Eritrea waren geboren en gedwongen werden belasting te gaan betalen aan Eritrea.
Waarom wordt dit van Eritrea NIET geaccepteerd en wordt het van de US wel geaccepteerd dat deze, via de Nederlandse banken, de Nederlandse Staatsburgers chanteren en op zéér hoge kosten jaagt. Zelfs als achteraf blijkt dat er geen belasting betaald behoeft te worden.

Hoe en wanneer gaat de staatsecretaris dit al vele jaren slepende probleem nu eens structureel oplossen?
Met name voor de groep Accidental Americans die Nederlandse ouders hebben, toevallig in de US zijn geboren, maar daar slechts dagen, weken of enkele jaren hebben gewoond.

Wij vertrouwen er op dat u de kans niet laat lopen en 25 januari op komt voor onze rechten.
Mocht u vragen hebben laat het ons weten.

Met vriendelijke groeten / Kind regards,
Nederlandse Accidental Americans groep
(…)
w: https://accidentalamericans.nl/

 

[*] Debat van de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s