Criminelen grasduinen in gegevens Belastingdienst

Gisteren verscheen in het NRC het artikel van Jan Meeus, “Gegevens van Belastingdienst zijn goudmijn voor criminelen“, waaruit blijkt dat topcriminelen persoonsgegevens van doelwitten konden opvragen via corrupte medewerkers van de Belastingdienst. Meeus schrijft dat medewerkers van de dienst om technische redenen niet gelogd worden:

De systemen van de Belastingdienst zijn niet in staat te achterhalen welke informatie medewerkers hebben opgevraagd over individuele burgers. Het gaat specifiek om het bekijken van informatie; als medewerkers mutaties uitvoeren, worden die wél bewaard. Maar het is technisch niet mogelijk om van iedereen die bij de Belastingdienst werkt bij te houden welke informatie ze over een lange periode hebben opgevraagd.

Het is te bizar voor woorden dat het Ministerie van Financiën criminaliteitsbestrijding uitbesteedt aan de private bedrijven zoals banken [*] en dat het ministerie het eigen huiswerk niet op orde heeft.

Nog erger: het ministerie faciliteert de zware criminaliteit in plaats van het te bestrijden.

Een van de problemen van de overheid is dat de eigen cybersecurity niet op orde is. Want bij gevoelige functies hoort dat zoekacties gelogd worden en dat niet iedereen overal toegang toe heeft.

 

[*] Bekend onder de naam ‘witwasbestrijding’, maar dit omvat alle soorten criminaliteit behalve datgene dat geen financiële voordelen oplevert. Het is gebaseerd op Europese regels die in Nederland zijn geïmplementeerd via de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

 

Berichten op dit blog over cybersecurity Nederlandse overheidcybersecurity in de financiële sectorWet gegevensverwerking door samenwerkingsverbandenRDW-datalekfraude, witwasbestrijding en Wwft.

 


Aanvulling 10 januari 2023
Belastingambtenaar Mustapha E. speelde illegaal gegevens door en had 920.000 euro in huis, 11 oktober 2022.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s