Datagraaimogelijkheden van het Duitse handelsregister leiden tot kritiek | AVG

Eerder schreef ik over de openbaarheid van het Duitse handelsregister. Die openbaarheid is interessant voor concurrenten, criminelen en trollen. Onder meer kunnen privé adressen en handtekeningen worden geoogst, zo lees ik in het FAZ-artikel Unternehmer warnen vor „Kontrollgesellschaft“ (28 augustus jl.). Machinevertaling van een alinea over de zorgen van ondernemers:

Zij vrezen dat de gegevens nu kunnen worden misbruikt – en dat er zelfs kan worden bedreigd. De Stichting Familiebedrijf en Politiek (SFUP) waarschuwt dat het lange tijd onmogelijk is geweest om na te gaan wie toegang heeft tot deze gegevens en met welk doel. “Terwijl er in het algemeen hogere normen voor gegevensbescherming worden geëist, zien we dat ondernemers steeds vaker onder algemene verdenking worden geplaatst en dienovereenkomstig verplicht worden informatie openbaar te maken”, bekritiseert SFUP-bestuurslid Rainer Kirchdörfer, verwijzend naar bijvoorbeeld verdere openbaarmakingsverplichtingen in het ubo-register. “Genoeg is genoeg nu.” Door het combineren van talrijke openbaar toegankelijke informatiebronnen, zegt hij, kan een steeds nauwkeuriger beeld worden geschetst van de privé-omstandigheden van ondernemers. “Als er niets verandert, lopen we het gevaar af te glijden naar een controlemaatschappij.”

Onbegrijpelijk dat de Duitse overheid dit mogelijk heeft gemaakt.

Kennelijk hebben zich in dat land niet de misstanden voorgedaan die we in Nederland wel kennen, zoals marketing overlast, hinder door rare mensen (‘trollen’) en crimineel misbruik. Die misstanden hebben in Nederland geleid tot het project Datavisie Handelsregister, binnenkort zijn er online bijeenkomsten.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s