Duits handelsregister gratis toegankelijk en persoonsgegevens worden als ‘open overheidsdata’ openbaar gemaakt

In Duitsland is het handelsregister openbaar en gratis, zo lees ik bij Golem die verwijst naar de site van het Duitse handelsregister en naar achtergrondinformatie bij Lawblog. Over afscherming van persoonsgegevens en bestrijding van misbruik (zoals doxing) heb ik nog geen informatie gevonden.

De datagraaiers van de burgeropsporing staan al te springen, zoals deze mevrouw:

 

 

“Scraping van het handelsregister: we doen dit alleen uit zelfverdediging”
Bij Golem verscheen op 4 augustus een artikel onder de titel “SCRAPING DES HANDELSREGISTERS : “Wir machen das ja nur aus Notwehr”“. Daarin legt deze mevrouw, die een organisatie van ‘open data’ activisten (Bund.dev) vertegenwoordigd, dat zij vindt dat alle persoonsgegevens uit het handelsregister als één databestand (zodat het doorzoekbaar is door iedereen), met als alibi dat dit ‘open overheidsdata’ zouden zijn. Uiteraard worden de nadelen van openbaarheid van persoonsgegevens, zoals crimineel misbruik en hinder door trollen, door Wittmann en haar organisatie volledig genegeerd. Opvallend is dat Bund.dev reclame maakt voor internetgigant Amazon.

Mensen die bezorgd zijn over hun persoonsgegevens, doen er goed aan Bund.dev en hun Europese vrienden goed in de gaten te houden. Zij zijn druk bezig om een glazen samenleving te creëren, die de wereld voor iedere mens onveilig zal maken.

 


Aanvulling 29 augustus 2022
In FAZ verscheen een artikel waaruit blijkt dat ondernemers bezorgd zijn over hun databescherming, Digitales Handelsregister: Unternehmer warnen vor „Kontrollgesellschaft“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Rechtspersonenrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Duits handelsregister gratis toegankelijk en persoonsgegevens worden als ‘open overheidsdata’ openbaar gemaakt

  1. Hans Urlus zegt:

    Goed gelezen, maar de rest van de EU voert eenzelfde richtlijn uit, dus wat zou Duitsland verkeerd doen. Geeft verder namen en geboortedata

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s