Internetconsultatie over databescherming handelsregister | AVG

Het handelsregister en het kadaster zijn een belangrijke informatiebron voor criminelen, trollen en andere ongure types. Daar moet een einde aan komen en er zijn de eerste aanwijzingen dat er iets gaat gebeuren. Onlangs is een internetconsultatie gestart over afscherming van persoonsgegevens in het handelsregister, de consultatie loopt tot 21 maart a.s.

In de aankondiging staat:

De regeling maakt het mogelijk om het bezoekadres van een onderneming of rechtspersoon in het handelsregister af te schermen. Dit is aan de orde als er sprake is van een dreiging, en het in verband daarmee niet wenselijk is dat het adres voor iedereen in te zien is.
Het voorgestelde artikel 51 lid 3 Hrb regelt dat een in het handelsregister opgenomen bezoekadres van een onderneming of rechtspersoon kan worden afgeschermd als dat nodig is voor de veiligheid van een of meer personen. Dat geldt ook als het betreffende adres geen woonadres is. De verzoeker moet onderbouwen dat afscherming echt nodig is. Dat kan bijvoorbeeld door te laten zien dat er aangifte is gedaan van bedreiging.
Het voorgestelde art. 51 lid 4 Hrb. regelt dat mensen die door hun beroep blootstaan aan waarschijnlijke dreiging, zoals bijvoorbeeld journalisten, ook preventief hun bezoekadres in het handelsregister kunnen laten afschermen. Voor die afscherming moet het dan wel gaan om een adres dat tevens woonadres is en de betreffende onderneming mag geen kapitaalvennootschap (BV of NV) zijn. De regels voor preventieve afscherming zijn strenger, omdat er niet een vaststaande dreiging is om de vermindering van transparantie mee te rechtvaardigen. Voor de preventieve afscherming moeten beroepsorganisaties afspraken maken met de KVK over de beroepsgerelateerde afschermingscriteria. Op deze wijze vervullen de beroepsorganisaties een rol in het beoordelen van de verzoeken.
Voor beide regelingen geldt dat afscherming dan wel zinvol moet zijn. Dat betekent dat het af te schermen adres niet op allerlei plekken vindbaar mag zijn.

Opvallend is dat de regeling beperkt is tot bezoekadressen van ondernemingen en rechtspersonen:

 

Ubo’s worden vergeten
Aan de risico’s die uiteindelijk belanghebbenden (ubo’s) lopen door de gegevens die door personen met slechte bedoelingen uit het ubo-register wordt gehaald, wordt niet gedacht. Een behoorlijke regeling inzake afscherming is nog steeds niet in Handelsregisterwet 2007 en het handelsregisterbesluit opgenomen.

Ubo’s mogen kennelijk wel slachtoffer worden van de eerder genoemde criminelen, trollen en andere ongure types.

 

Meer informatie:

 


Aanvulling 23 maart 2022
Uit de reactie van de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt dat de regeling  mogelijk wel voldoende is voor advocaten, al zal er een oplossing moeten worden gevonden voor het kantooradres. De Orde schrijft:

Wijziging Handelsregisterbesluit moet afschermen bezoekadressen mogelijk maken

Advocaten die staan ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kunnen nu al in het geval van bedreiging, in afstemming met de KvK, bij wijze van uitzondering hun bezoekadres laten afschermen. De minister van Economische Zaken en Klimaat is een consultatie gestart om het Handelsregisterbesluit 2008 formeel te wijzigen zodat deze mogelijkheid wettelijk wordt vastgelegd. De voorgestelde wijziging kan daarom op instemming van de NOvA rekenen.

Preventieve afscherming
Een ander voorstel is dat het bezoekadres niet alleen kan worden afgeschermd wanneer er sprake is van bedreiging maar dat dit voortaan ook preventief kan. Dit is specifiek bedoeld voor personen, zoals advocaten, die vanwege hun beroep bloot kunnen staan aan bedreiging. De afscherming geldt voor het privéadres en is dus extra relevant voor advocaten die kantoor aan huis hebben. Omdat bij preventieve afscherming niet vaststaat dat er sprake is van bedreiging worden criteria en bijbehorende regels opgesteld. De NOvA heeft hier begrip voor en is graag bereid om met de Kamer van Koophandel tot beroepsgerelateerde afschermingscriteria te komen.

Advocatenwet
In het consultatiedocument wordt aangegeven dat de af te schermen adressen niet op andere plekken vindbaar mogen zijn. Vanwege de Advocatenwet is de NOvA verplicht om bepaalde advocatengegevens, waaronder het adres waar de advocaat kantoor houdt, voor iedereen kosteloos ter beschikking te stellen. De NOvA gaat in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid om te bezien hoe beide punten te verenigen zijn.

Meer informatie
– Consultatie Afschermen op verzoek (ministerie van Economische Zaken en Klimaat)
– Wetgevingsadvies algemene raad NOvA (18 maart 2022)

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s