Letter by the PETI-commission after the meeting of 2 September 2021 | FATCA

On 2 September the problems caused by FATCA for residents of the EU were discussed in the  Committee on Petitions (PETI) of the European Parliament, there is a video recording.

The meeting was digitally attended by two Dutch victims of FATCA. After the meeting the following letter was sent to one of them by the chair of PETI, Ms. Dolors Montserrat (translation from Dutch):

Thank you for participating in the meeting of the Committee on Petitions of 2 September, during which we examined your petition in more detail, taking into account the written and oral information you provided and the information provided by a representative of the Commission.

Following the discussion, the Commission decided not to close the examination of this petition and has taken a number of measures to find a solution to the problem raised in it. Firstly, we will ask the European Commission to provide further and updated information on new initiatives to find solutions with the new US administration.

We will contact the relevant responsible Commissioners, namely the Commissioner for Finance, the Commissioner for McGuinness and Data Protection – Commissioner Reynders, and the High Representative/Vice-President Josep Borrell, responsible for transatlantic relations.

The Committee on Petitions has also decided to refer your petition to the European Council in order to ensure that the dysfunctional effects of FATCA on EU citizens are properly put on the political agenda.

Contacts will also be made with the European Parliament’s Delegation for relations with the USA and with the EU’s Ambassador to the United States to request their intervention in order to draw the attention of the US Administration to these problems, with a view to promoting constructive work to resolve the existing problems.

As soon as the Committee on Petitions receives the information you have requested, the examination of your petition will continue.

I will, of course, keep you informed of further action taken.

Yours sincerely,
Dolors Montserrat
Chair of the Committee on Petitions

 

More information:

  • Agenda of the PETI-meeting of 2 September (nr. 17), watch the video recording on the EU site or watch the youtube version, see below.
  • Americans Overseas wrote an article on the meeting, 8 September 2021.
  • The American Expat Financial News Journal reported on 1 September 2021 on the petition of an American resident in the Netherlands who is having problems with European financial regulations.
  • The Dutch original of the letter of Ms. Montserrat:

Hartelijk dank voor uw deelname aan de vergadering van de Commissie Verzoekschriften van 2 september, waarin wij uw verzoekschrift nader hebben bestudeerd, rekening houdend met de door u verstrekte schriftelijke en mondelinge informatie en de informatie van een vertegenwoordiger van de Commissie.

Na de discussie heeft de Commissie besloten de behandeling van dit verzoekschrift niet af te sluiten en heeft zij een aantal maatregelen genomen om een oplossing te vinden voor het probleem dat hierin aan de orde wordt gesteld. Ten eerste zullen wij de Europese Commissie vragen om nadere en actuele informatie te verstrekken over nieuwe initiatieven om samen met de nieuwe regering van de VS oplossingen te vinden.

Wij zullen contact opnemen met de relevante verantwoordelijke Commissarissen, namelijk de Commissaris voor Financiën, de Commissaris McGuinness en Gegevensbescherming – de Commissaris Reynders, en met de Hoge Vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell, verantwoordelijk voor de transatlantische betrekkingen.

De Commissie Verzoekschriften heeft ook besloten uw verzoekschrift door te verwijzen naar de Europese Raad om ervoor te zorgen dat de disfunctionele effecten van FATCA op EU-burgers naar behoren op de politieke agenda worden geplaatst.

Er zullen ook contacten worden gelegd met de Delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met de VS en met de ambassadeur van de Europese Unie bij de Verenigde Staten om hun interventie te verzoeken de aandacht van de Amerikaanse regering op deze problemen te vestigen, teneinde constructief werk te bevorderen om de bestaande problemen op te lossen.

Zodra de Commissie Verzoekschriften de gevraagde informatie heeft ontvangen, zal de behandeling van uw verzoekschrift worden voortgezet.

Ik zal u uiteraard op de hoogte houden van de stappen die verder worden ondernomen.

Met de meeste hoogachting,
Dolors Montserrat
Voorzitter van de Commissie verzoekschriften

  • My article of 30 August 2021 announcing the meeting is here.
  • Articles on FATCA on this blog (Dutch and English) are found here.

 

The video can be watched on the channel of Americans Overseas:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, English - posts in English on this blog, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s